Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Program rada HPS-a

srijeda, 19.06.2019.

Slika.Skupština HPS-a 1. lipnja 2019. usvojila je, među ostalim, sadržajan i detaljno razrađen Program rada za mandatno razdoblje od 2019. do 2023. godine. Taj je program utemeljen na ciljevima Saveza utvrđenim člankom 14. Statuta HPS-a te je usmjeren na razvoj svih djelatnosti navedenih u članku 16. Statuta HPS-a. Pri pripremi Programa rada posebno se vodilo računa da on bude usklađen sa Strategijom razvoja hrvatskog planinarstva 2015. – 2025. koju je Skupština HPS usvojila na 26. sjednici 13. lipnja 2015., a također i s potrebama iskazanim kroz rad tijela, komisija i udruga u HPS-u.

Program sadrži sedam osnovnih postavki, a zatim dvije cjeline u kojima su detaljno razrađene organizacijske zadaće i zadaće za stručne komisije Saveza. Među organizacijskim zadaćama, djelovat će se na razvoju članstva, planinarske infrastrukture, promidžbi, skrbi za sigurnost u planinama, unaprjeđenju rada tijela i komisija HPS-a te na intenzivnoj suradnji s udrugama članicama HPS-a na rješavanju pitanja od njihovog interesa. Nadalje, u programu je definiran i način razvijanja odnosa s ustanovima izvan HPS-a, smjernice za stabilno financijsko poslovanje i za rad Ureda HPS-a. U cjelini koja se odnosi na programske zadaće u stručnim djelatnostima, zadane su precizno konkretne zadaće i ostvarenja koja je potrebno postići kroz rad stručnih komisija. Iako su sve djelatnosti važne za rad Saveza, posebno je istaknuta jedna interdisciplinarna tema na kojoj će se posebno raditi, a to je školovanje članstva. U programu je zadana zadaća provođenja svojevrsne „cjelovite kurikularne reforme“, odnosno harmoniziranje i standardizacija programa i načina provođenja svih vrsta škola u Savezu. Poseban izazov predstavlja i daljnji razvoj sportskog penjanja, olimpijskog sporta zastupljenog u programu narednih ljetnih olimpijskih igara u Tokiju. Na sličan način definirane su i zadaće za druge komisije i smjernice za razvoj svih djelatnosti.

Program rada HPS-a predstavlja temelj rada za iduće mandatno razdoblje. Pri usvajanju programa rada na Skupštini HPS-a posebno je istaknuta nužnost da se postavljene zadaće ostvaruju svestranom suradnjom kroz dobro organiziran, otvoren i transparentan rad tijela, dužnosnika, zaposlenika i komisija HPS-a. To također treba uključivati koordiniran rad udruga članica HPS-a, uz svestrano uvažavanje svih potreba i specifičnosti u planinarskoj udruzi. I ovim putem pozivamo sve udruge i članove da aktivno sudjeluju u realizaciji programa, na korist i zadovoljstvo svih članova Saveza.

Usvojeni Program rada HPS-a dostupan je na webu HPS-a https://www.hps.hr/files/data/21/Program rada HPS-a.pdf, a također je upućen svim udrugama članicama na njihove službene adrese elektroničke pošte.

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.