Komisija za alpinizam u 2011. godini

petak, 06.01.2012.

Komisija za alpinizam u 2011. godini bavila se svestranom alpinističkom aktivnošću. Održana su tri natjecanja Hrvatskog kupa u lednom penjanju u Bjelovaru, Zagrebu i Rijeci s 37 natjecatelja. Hrvatska reprezentacija u lednom penjanju u prošloj sezoni ostvarila je dosad najbolje osobne i rezultate na međunarodnim natjecanjima. Nastupalo se na Svjetskom kupu UIAA u Švicarskoj, Koreji, Rumunjskoj i Rusiji, pri čemu valja istaknuti ulazak u dva polufinala. Sudjelovalo se i na tri međunarodna Europa kupa u Austriji, a najveći uspjeh postignut je početkom prosinca kada je na Black Diamond kupu u Češkoj osvojeno prvo i četvrto mjesto. Na Vršiču u Julijskim Alpama održan je seminar iz zimskih tehnika kojem je sudjelovalo dvanaest kandidata za instruktore alpinizma, čime su nakon ispita u listopadu i formalno stekli licence za instruktore. S jednom predstavnicom u svibnju se sudjelovalo na poznatom međunarodnom skupu penjača u organizaciji BMC-a u Škotskoj. U listopadu na Biokovu je u organiziran trodnevni alpinistički logor »Glavno da se klajmba« u sjećanje na poginule Tonija Rosa i Igora Skendera koji je okupio 120 sudionika iz cijele Hrvatske, te dobio i međunarodni karakter zahvaljujući dolasku gostiju iz Slovenije, Srbije i Crne Gore. Sredinom prosinca održan je ispit za naslov alpinist kojem su pristupila tri kandidata.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez