Komisija za alpinizam

Komisija za alpinizam organizira i provodi alpinističke uspone, kampove, logore i ekspedicije te usklađuje djelovanje alpinističkih klubova i odsjeka u planinarskim društvima. Komisija organizira i stručne seminare te se skrbi o alpinističkom školovanju. Zajedno sa srodnim komisijama planinarskih saveza susjednih zemalja komisija organizira regionalna i domaća natjecanja u lednom penjanju, a u okviru Komisije djeluje i hrvatska ledno-penjačka reprezentacija.


E-mailalpinizam@hps.hr
PročelnikTea Čalogović, tel. 098/820-182
Zamjenica pročelnikaIvana Podnar Tomašković, tel. 091/79-39-032
Izbornik ledno-penjačke reprezentacijeMarko Petrunić

DOKUMENTI


POPISI

 • Instruktori alpinizma i drugi nastavni kadar s licencom HPS-a

 • O ALPINIZMU

  Alpinist u stijeni Alpinizam je sveukupno kulturno, estetsko, etičko i sportsko djelovanje u planinama. Može se definirati i kao kultura penjanja na vrhove i stijene u visokim planinama, u svim godišnjim dobima, po stjenovitom i zamrznutom terenu, ili kao sportska grana planinarstva koja obuhvaća sve vještine kretanja u planinama u svim uvjetima (ljetnim, zimskim). Ta djelatnost obuhvaća kombinirano korištenje planinarskih i penjačkih vještina (slobodno/tehničko – u suhoj stijeni, u snijegu, po zaleđenoj podlozi, u ledu i sl.) i penjačke opreme, ali i sve druge vještine, tjelesne i psihičke izazove i rizike povezane s kretanjem na nepristupačnim terenima i boravkom u visokim planinama. Ta djelatnost podrazumijeva da penjač sam postavlja osiguranja pri usponu, što u kombinaciji s logistikom uspona, promišljanjem o pristupima i silascima, vremenskim uvjetima, raznovrsnim opasnostima i drugim izazovima čini alpinistički uspon izrazito zahtjevnim. Alpinizam podrazumijeva i napredno znanje o okolišu, promjenjivim vremenskim uvjetima i o opasnostima u planinama, a obuhvaća i etičke aspekte. Na prijedlog UIAA-a, upisan je 2019. na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

  O ALPINIZMU U HRVATSKOJ

  Hrvatske alpinistice i alpinisti uspeli su se na najviše vrhove svijeta Alpinisti su organizirani u alpinističkim klubovima (AK) i alpinističkim odsjecima planinarskih društava (AO). Osim o organizaciji raznovrsnih uspona alpinistički klubovi i odsjeci brinu o nabavci zajedničke opreme te o školovanju i usavršavanju svojih članova. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju sačinjavaju predstavnici alpinističkih klubova i odsjeka. Hrvatski alpinisti i alpinistice ostvarili su brojne zapažene uspone u svim velegorjima svijeta, uključujući uspone na najviše vrhove Himalaje i svih kontinenata.

  ALPINISTIČKI KLUBOVI I ODSJECI

  Alpinistička jedinicaMjestoKontaktPročelnik
  AO HPD MosorSplite-mailAna Buklijaš
  AK PutRijekae-mailElvis Vikić
  AO Varaždin, PD Ravna GoraVaraždine-mailIvan Vitez
  AO PDS VelebitZagrebe-mailDino Hajdarević
  AO HPD Zagreb-MaticaZagrebe-mailIvona Baniček
  AO HPD ŽeljezničarZagrebe-mailRoko Margan
  RAK Riječki alpinistički klubRijekae-mailLuka Štrljić


  Poveznice
  Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
  Alpinističke jedinice u HPS-u | Vijesti iz Komisije za alpinizamOdržan seminar i ispit za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole

Održan seminar i ispit za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole

19.02.2022.

Dobre vijesti za sve odsjeke i kandidate možete pročitati u kratkom i sažetom izvještaju Krunoslava Tomorada!

Poziv za pristupanje ispitu/seminaru za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole (12. i 13. veljače 2022.)

Poziv za pristupanje ispitu/seminaru za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole (12. i 13. veljače 2022.)

15.01.2022.

Ovom prilikom pozivamo odsjeke i klubove da svoje kandidate za voditelje ljetnih alpinističkih škola pošalju na seminar i ispit koji će se održati u Starigradu Paklenici, 12. i 13. veljače 2022. godine. Detalji u nastavku!

UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska

UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska

16.12.2021.

Ukoliko ste mladi i zanima vas ledno penjanje a poznajete nekog iskusnijeg tko bi vam pravio društvo u Francuskoj, ovo je prava stvar za vas!

Održan ispit za naslov alpinist

Održan ispit za naslov alpinist

02.11.2021.

Nakon pauze zbog pandemije, ove godine održan je ispit za naslov alpinist. Ispit je, kao i prijašnjih godina, održan na Paklenici.

Otvoren Dry Tooling poligon Žica uz revijalnu utakmicu i radionicu

Otvoren Dry Tooling poligon Žica uz revijalnu utakmicu i radionicu

22.10.2021.

Nakon nekoliko godina pauze, čini se da se ponovo stvorila kritična masa za revitalizaciju hrvatske Dry Tooling scene. Nadamo se da je ovo početak jedne nove i lijepe priče. Kako je na Žici bilo prošle subote pročitajte u nastavku!

Održan jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

Održan jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

18.10.2021.

Od petka, 8. listopada 2021. godine do nedjelje 10. listopada u Gornjim Brelima održan je jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba. U nastavku pročitajte kako je prošlo tradicionalno alpinističko druženje na Biokovu!

Otvorenje Dry Tooling vježbališta

Otvorenje Dry Tooling vježbališta "Žica", DT radionica i revijalna utakmica

12.10.2021.

Nakon nekoliko godina pauze, ove godine ponovo možete sudjelovati na Dry Tooling radionici, i to u svečarskom duhu, jer se ujedno radi i o otvorenju DT poligona "Žica", koji su uglavnom uredili članovi AO Matica iz Zagreba. Uz entuzijazam i organizaciju Ivone Baniček te jedinstvene i nepobjedive Jasne Pečjak, sigurni smo da će ovaj događaj ponovo razbuditi našu malu i pomalo uspavanu DT zajednicu! Detalje o susretu pročitajte u nastavku!

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2021.

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2021.

19.09.2021.

Unatoč još jednoj pandemijskoj godini, s veseljem očekujemo već jedanaesto izdanje najvećeg penjačkog ukupljanja u ovom dijelu Europe! Detalje o ovogodišnjem izdanju legendarnog GDSK-a pročitajte u nastavku!

Izvještaj: Val Grande in Verticale Climbing Meet 2021

Izvještaj: Val Grande in Verticale Climbing Meet 2021

18.09.2021.

Pročitajte zanimljiv izvještaj Ozrena Pilipovića, člana AO Matica iz Zagreba, o sudjelovanju na penjačkom skupu u Italiji s partnerom Nikolom Kufrinom (AO Velebit).

Val Grande In Verticale 2021 Climbing Meet

Val Grande In Verticale 2021 Climbing Meet

12.08.2021.

Komisija za alpinizam sufinancirat će putovanje dva naveza na ovaj penjački susret u Italiji! Detalji u nastavku!

   1 2 3...19   
footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.