Komisija za alpinizam

Komisija za alpinizam organizira i provodi alpinističke uspone, kampove, logore i ekspedicije te usklađuje djelovanje alpinističkih klubova i odsjeka u planinarskim društvima. Komisija organizira i stručne seminare te se skrbi o alpinističkom školovanju. Zajedno sa srodnim komisijama planinarskih saveza susjednih zemalja komisija organizira regionalna i domaća natjecanja u lednom penjanju, a u okviru Komisije djeluje i hrvatska ledno-penjačka reprezentacija.


E-mailalpinizam@hps.hr
PročelnikTea Čalogović, tel. 098/820-182
Zamjenica pročelnikaIvana Podnar Tomašković, tel. 091/79-39-032
Izbornik ledno-penjačke reprezentacijeMarko Petrunić

DOKUMENTI


POPISI

 • Instruktori alpinizma i drugi nastavni kadar s licencom HPS-a

 • O ALPINIZMU

  Alpinist u stijeni Alpinizam je sveukupno kulturno, estetsko, etičko i sportsko djelovanje u planinama. Može se definirati i kao kultura penjanja na vrhove i stijene u visokim planinama, u svim godišnjim dobima, po stjenovitom i zamrznutom terenu, ili kao sportska grana planinarstva koja obuhvaća sve vještine kretanja u planinama u svim uvjetima (ljetnim, zimskim). Ta djelatnost obuhvaća kombinirano korištenje planinarskih i penjačkih vještina (slobodno/tehničko – u suhoj stijeni, u snijegu, po zaleđenoj podlozi, u ledu i sl.) i penjačke opreme, ali i sve druge vještine, tjelesne i psihičke izazove i rizike povezane s kretanjem na nepristupačnim terenima i boravkom u visokim planinama. Ta djelatnost podrazumijeva da penjač sam postavlja osiguranja pri usponu, što u kombinaciji s logistikom uspona, promišljanjem o pristupima i silascima, vremenskim uvjetima, raznovrsnim opasnostima i drugim izazovima čini alpinistički uspon izrazito zahtjevnim. Alpinizam podrazumijeva i napredno znanje o okolišu, promjenjivim vremenskim uvjetima i o opasnostima u planinama, a obuhvaća i etičke aspekte. Na prijedlog UIAA-a, upisan je 2019. na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

  O ALPINIZMU U HRVATSKOJ

  Hrvatske alpinistice i alpinisti uspeli su se na najviše vrhove svijeta Alpinisti su organizirani u alpinističkim klubovima (AK) i alpinističkim odsjecima planinarskih društava (AO). Osim o organizaciji raznovrsnih uspona alpinistički klubovi i odsjeci brinu o nabavci zajedničke opreme te o školovanju i usavršavanju svojih članova. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju sačinjavaju predstavnici alpinističkih klubova i odsjeka. Hrvatski alpinisti i alpinistice ostvarili su brojne zapažene uspone u svim velegorjima svijeta, uključujući uspone na najviše vrhove Himalaje i svih kontinenata.

  ALPINISTIČKI KLUBOVI I ODSJECI

  Alpinistička jedinicaMjestoKontaktPročelnik
  AO HPD MosorSplite-mailAna Buklijaš
  AK PutRijekae-mailElvis Vikić
  AO PK VertikalVaraždine-mailIvan Vitez
  AO PDS VelebitZagrebe-mailDino Hajdarević
  AO HPD Zagreb-MaticaZagrebe-mailIvona Baniček
  AO HPD ŽeljezničarZagrebe-mailRoko Margan
  RAK Riječki alpinistički klubRijekae-mailLuka Štrljić


  Poveznice
  Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
  Alpinističke jedinice u HPS-u | Vijesti iz Komisije za alpinizamGostovanje na slovenskom ispitu za alpinista 2022.godine – izvještaj

Gostovanje na slovenskom ispitu za alpinista 2022.godine – izvještaj

23.05.2022.

Izvještaj s posjeta slovenskom ispitu za alpinista. Na akciji je dogovorena daljnja suradnja između hrvatske i slovenske komisije.

Ljetni alpinistički kamp „Moje prve Alpe“ 16.-19.lipnja 2022.godine

Ljetni alpinistički kamp „Moje prve Alpe“ 16.-19.lipnja 2022.godine

17.05.2022.

Poziv za sve zainteresirane na ljetni alpinistički logor u slovenskim Alpama od 16.-19.lipnja 2022.

Gostovanje kod AO Mosor 30.04.2022.-01.05.2022.

Gostovanje kod AO Mosor 30.04.2022.-01.05.2022.

11.05.2022.

Na poziv AO Mosora, alpinisti iz tri društva našli su se na Kozjaku kako bi skupa penjali smjerove i stvorili nova prijateljstva.

Gostovanje na slovenskom ispitu za alpinista 2022.godine – poziv!

Gostovanje na slovenskom ispitu za alpinista 2022.godine – poziv!

03.05.2022.

Poziv za gostovanje na praktičnom dijelu slovenskog ispita za alpinista. Akcija se održava ovaj vikend 07.-08. svibnja 2022. godine.

Otvoreno Slovensko državno Dry Tooling natjecanje u Domžalama

Otvoreno Slovensko državno Dry Tooling natjecanje u Domžalama

05.04.2022.

26.ožujka 2022. godine, u Domžalama u Sloveniji održano je otvoreno državno natjecanje u Dry Toolingu. Na penjačkoj stijeni u centru mjesta snage je odmjerilo 32 natjecatelja.

Izvještaj: UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska

Izvještaj: UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska

16.03.2022.

U nastavku pročitajte vrlo iscrpan i nadasve zanimljiv izvještaj naših ovogodišnjih sudionika ovog skupa za mlade penjače. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine imati priliku ostvariti suradnju s ovim iznimno važnim i vrijednim kampom za mlade u organizaciji UIAA!

Održan seminar i ispit za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole

Održan seminar i ispit za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole

19.02.2022.

Dobre vijesti za sve odsjeke i kandidate možete pročitati u kratkom i sažetom izvještaju Krunoslava Tomorada!

Poziv za pristupanje ispitu/seminaru za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole (12. i 13. veljače 2022.)

Poziv za pristupanje ispitu/seminaru za naslov Voditelj ljetne alpinističke škole (12. i 13. veljače 2022.)

15.01.2022.

Ovom prilikom pozivamo odsjeke i klubove da svoje kandidate za voditelje ljetnih alpinističkih škola pošalju na seminar i ispit koji će se održati u Starigradu Paklenici, 12. i 13. veljače 2022. godine. Detalji u nastavku!

UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska

UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska

16.12.2021.

Ukoliko ste mladi i zanima vas ledno penjanje a poznajete nekog iskusnijeg tko bi vam pravio društvo u Francuskoj, ovo je prava stvar za vas!

Održan ispit za naslov alpinist

Održan ispit za naslov alpinist

02.11.2021.

Nakon pauze zbog pandemije, ove godine održan je ispit za naslov alpinist. Ispit je, kao i prijašnjih godina, održan na Paklenici.

1 2 3...19   
footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.