Komisija za alpinizam

Komisija za alpinizam organizira i provodi alpinističke uspone, kampove, logore i ekspedicije te usklađuje djelovanje alpinističkih klubova i odsjeka u planinarskim društvima. Komisija organizira i stručne seminare te skrbi o alpinističkom školovanju. Zajedno sa srodnim komisijama planinarskih saveza susjednih zemalja komisija organizira regionalna i domaća natjecanja u lednom penjanju, a u okviru Komisije djeluje i hrvatska ledno-penjačka reprezentacija.


E-mailalpinizam@hps.hr
Pročelnik Petar Kasum, tel. 098/827-928
Zamjenica pročelnika Mia Vrbanac Užarević, tel. 091/50-51-257
Izbornik ledno-penjačke reprezentacije Marko Petrunić

DOKUMENTI


POPISI

 • Instruktori alpinizma i drugi nastavni kadar s licencom HPS-a

 • O ALPINIZMU

  Alpinist u stijeni Alpinizam je sveukupno kulturno, estetsko, etičko i sportsko djelovanje u planinama. Može se definirati i kao kultura penjanja na vrhove i stijene u visokim planinama, u svim godišnjim dobima, po stjenovitom i zamrznutom terenu, ili kao sportska grana planinarstva koja obuhvaća sve vještine kretanja u planinama u svim uvjetima (ljetnim, zimskim). Ta djelatnost obuhvaća kombinirano korištenje planinarskih i penjačkih vještina (slobodno/tehničko – u suhoj stijeni, u snijegu, po zaleđenoj podlozi, u ledu i sl.) i penjačke opreme, ali i sve druge vještine, tjelesne i psihičke izazove i rizike povezane s kretanjem na nepristupačnim terenima i boravkom u visokim planinama. Ta djelatnost podrazumijeva da penjač sam postavlja osiguranja pri usponu, što u kombinaciji s logistikom uspona, promišljanjem o pristupima i silascima, vremenskim uvjetima, raznovrsnim opasnostima i drugim izazovima čini alpinistički uspon izrazito zahtjevnim. Alpinizam podrazumijeva i napredno znanje o okolišu, promjenjivim vremenskim uvjetima i o opasnostima u planinama, a obuhvaća i etičke aspekte. Na prijedlog UIAA-a, upisan je 2019. na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

  O ALPINIZMU U HRVATSKOJ

  Hrvatske alpinistice i alpinisti uspeli su se na najviše vrhove svijeta Alpinisti su organizirani u alpinističkim klubovima (AK) i alpinističkim odsjecima planinarskih društava (AO). Osim o organizaciji raznovrsnih uspona alpinistički klubovi i odsjeci brinu o nabavci zajedničke opreme te o školovanju i usavršavanju svojih članova. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju sačinjavaju predstavnici alpinističkih klubova i odsjeka. Hrvatski alpinisti i alpinistice ostvarili su brojne zapažene uspone u svim velegorjima svijeta, uključujući uspone na najviše vrhove Himalaje i svih kontinenata.

  ALPINISTIČKI KLUBOVI I ODSJECI

  Alpinistička jedinicaMjestoKontaktPročelnik
  AO HPD MosorSplite-mailAna Buklijaš
  AK PutRijekae-mailElvis Vikić
  AO PK VertikalVaraždine-mailIvan Vitez
  AO PDS VelebitZagrebe-mailDino Hajdarević
  AO HPD Zagreb-MaticaZagrebe-mailIvona Baniček
  AO HPD ŽeljezničarZagrebe-mailDanko Ferber
  RAK Riječki alpinistički klubRijekae-mailLuka Štrljić


  Poveznice
  Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
  Alpinističke jedinice u HPS-u | Vijesti iz Komisije za alpinizamOdržan ispit za naslov alpinist

Održan ispit za naslov alpinist

02.11.2021.

Nakon pauze zbog pandemije, ove godine održan je ispit za naslov alpinist. Ispit je, kao i prijašnjih godina, održan na Paklenici.

Otvoren Dry Tooling poligon Žica uz revijalnu utakmicu i radionicu

Otvoren Dry Tooling poligon Žica uz revijalnu utakmicu i radionicu

22.10.2021.

Nakon nekoliko godina pauze, čini se da se ponovo stvorila kritična masa za revitalizaciju hrvatske Dry Tooling scene. Nadamo se da je ovo početak jedne nove i lijepe priče. Kako je na Žici bilo prošle subote pročitajte u nastavku!

Održan jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

Održan jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

18.10.2021.

Od petka, 8. listopada 2021. godine do nedjelje 10. listopada u Gornjim Brelima održan je jedanaesti Memorijalni logor Glavno da se klajmba. U nastavku pročitajte kako je prošlo tradicionalno alpinističko druženje na Biokovu!

Otvorenje Dry Tooling vježbališta

Otvorenje Dry Tooling vježbališta "Žica", DT radionica i revijalna utakmica

12.10.2021.

Nakon nekoliko godina pauze, ove godine ponovo možete sudjelovati na Dry Tooling radionici, i to u svečarskom duhu, jer se ujedno radi i o otvorenju DT poligona "Žica", koji su uglavnom uredili članovi AO Matica iz Zagreba. Uz entuzijazam i organizaciju Ivone Baniček te jedinstvene i nepobjedive Jasne Pečjak, sigurni smo da će ovaj događaj ponovo razbuditi našu malu i pomalo uspavanu DT zajednicu! Detalje o susretu pročitajte u nastavku!

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2021.

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2021.

19.09.2021.

Unatoč još jednoj pandemijskoj godini, s veseljem očekujemo već jedanaesto izdanje najvećeg penjačkog ukupljanja u ovom dijelu Europe! Detalje o ovogodišnjem izdanju legendarnog GDSK-a pročitajte u nastavku!

Izvještaj: Val Grande in Verticale Climbing Meet 2021

Izvještaj: Val Grande in Verticale Climbing Meet 2021

18.09.2021.

Pročitajte zanimljiv izvještaj Ozrena Pilipovića, člana AO Matica iz Zagreba, o sudjelovanju na penjačkom skupu u Italiji s partnerom Nikolom Kufrinom (AO Velebit).

Val Grande In Verticale 2021 Climbing Meet

Val Grande In Verticale 2021 Climbing Meet

12.08.2021.

Komisija za alpinizam sufinancirat će putovanje dva naveza na ovaj penjački susret u Italiji! Detalji u nastavku!

Poziv za pristupanje ispitu za naslov alpinist

Poziv za pristupanje ispitu za naslov alpinist

16.07.2021.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza 23. i 24. listopada 2021. organizira ispit za naslov Alpinist. Članovi alpinističkih odsjeka i klubova u HPS-u koji žele pristupiti polaganju ispita i ispunjavaju uvjete, svoje prijave mogu poslati na e-mail adresu alpinizam@hps.hr.

Održan jubilarni deseti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

Održan jubilarni deseti Memorijalni logor Glavno da se klajmba

20.10.2020.

U Gornjim Brelima održan je deseti Memorijalni logor Glavno da se klajmba. U nastavku pročitajte kako je proteklo ovo pandemijsko izdanje najvećeg okupljanja penjača u ovom dijelu Europe!

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2020.

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2020.

20.08.2020.

Dragi svi! Ove godine nas očekuje deseto izdanje Memorijalnog skupa Glavno da se klajmba. Ukoliko sve bude u redu te epidemiološka situacija bude povoljna, skup će se održati od petka, 9. do nedjelje 11. listopada u Gornjem Kričku. U nastavku pročitajte detalje!

1 2 3...18   
footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.