Komisija za planinarske putove

Planinarska markacijaKomisija za planinarske putove skrbi o uređenju, obilježavanju i održavanju planinarskih putova u hrvatskim planinama. Komisija provodi tečaje za markaciste te vodi registar planinarskih putova, obilaznica i markacista. Aktivno surađujući s planinarskim udrugama i markacistima Komisija pomaže u njihovom angažmanu na održavanju putova i signalizacije te u opremanju kontrolnih točaka planinarskih obilaznica. Komisija također vodi brigu o Hrvatskoj planinarskoj obilaznici i Velebitskom planinarskom putu te planinarima koji ispune uvjete obilaska izdaje zaslužena priznanja.


E-mailputovi@hps.hr
Za Komisijuprof. dr. sc. Hrvoje Gold

DOKUMENTI


WEB STRANICE O PLANINARSKIM PUTOVIMA I DJELATNOSTI MARKACISTA


HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA


STANDARDI I UPUTE


OBRASCI


U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste

DJELOVANJE KOMISIJE ZA PLANINARSKE PUTOVE HPS-a

Putem tečaja za markaciste i izravne suradnje s planinarskim udrugama članicama HPS-a Komisija za planinarske putove HPS-a nastoji postići da se svi putovi označavaju standardiziranom signalizacijom, da se planinarske oznake koriste na odgovarajući način i na pravim mjestima, kako bi planinarima i svim drugim korisnicima planinarskih putova kretanje bilo što jednostavnije i sigurnije.

Markiranje planinarskog puta

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi registar planinarskih putova u Hrvatskoj, uz posebnu skrb o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Komisija također vodi popis registriranih markacista te organizira i provodi školovanje markacista. Pri trasiranju i obilježavanju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i zemljovida, Komisija za planinarske putove pruža stručne recenzije, upute i preporuke. Uz navedeno, Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica te brigu o dvjema obilaznicama nacionalnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i planinarima koji ispunjavaju uvjete izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te ih upisuju u popise obilaznika.

ZADAĆE KOMISIJE ZA PLANINARSKE PUTOVE HPS-a

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, njezine zadaće su:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija,
 • registriranje i vođenje popisa markacista,
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija,
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS,
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista,
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država,
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a,
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS),
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija,
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS-a, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima.

Planinarska staza na otoku Rabu


MEĐUNARODNA SURADNJA

HPS aktivno surađuje s planinarskim savezima susjednih zemalja. Ovdje možete pročtiati bilješku i preporuke sa susreta predstavnika stručnih komisija za planinarske putove HPS-a, PSS-a i PZS-a održanog 2018. na Kalniku:Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Komisija za planinarske putove | Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi - KT HPO-aZabilješka o sastanku Komisije za pl. putove HPS-a i predstavnika pl. društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje pl. putova na području sj. Dalmacije i j. Velebita - 22. 10. 2022.

Zabilješka o sastanku Komisije za pl. putove HPS-a i predstavnika pl. društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje pl. putova na području sj. Dalmacije i j. Velebita - 22. 10. 2022.

06.11.2022.

Sastanak je održan 22.10.2022.g. u prostoru središta za obuku HGSS-a „Dragan Špehar – Špeco“, Starigrad Paklenica, s početkom u 10 sati.

Zabilješka o održanom Tečaju za markaciste u Paklenici – 22. i 23. 10. 2022.

Zabilješka o održanom Tečaju za markaciste u Paklenici – 22. i 23. 10. 2022.

06.11.2022.

Mjesto i vrijeme održavanja – Starigrad, upravna zgrada NP Paklenica (dvorana za sastanke); vrijeme održavanja: 9.00 – 19.00 sati

Svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2022. godinu

Svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2022. godinu

03.11.2022.

Nakon dvogodišnje stanke, uzrokovane pandemijom, svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja obilaznicima Hrvatske planinarske obilaznice (HPO) za 2022. godinu održat će se u subotu, 17. prosinca 2022. u 11 sati u Amfiteatru Zgrade 69, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 u Zagrebu.

Zatvoren je planinarski put 320 kroz Mudnu dol u Grobničkim Alpama

Zatvoren je planinarski put 320 kroz Mudnu dol u Grobničkim Alpama

18.10.2022.

PD Kamenjak iz Rijeke obavještava da je zbog oštećenja sajli i klinova prolazak planinarskog puta 320 kroz Mudnu dol u Grobničkim Alpama (dio obilaznice "Putevima Hahlića kroz Pakleno do Nebesa"), bez posebne opreme i znanja, trenutno vrlo opasan.

Listopadska markacistička aktivnost na Papuku

Listopadska markacistička aktivnost na Papuku

17.10.2022.

Markacistička sekcija HPD Sokolovca imala je kružnu akciju uređenja staza i markiranja na Papuku.

Markacistički izlet sekcije HPD “Sokolovac” na Papuku

Markacistički izlet sekcije HPD “Sokolovac” na Papuku

26.09.2022.

Markacistička sekcija HPD Sokolovca nakon ljetne stanke nastavlja uređivati i obilježavati staze.

Izvješće o markacističkim djelatnostima na području Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore, u Radoboju i Ivancu, 24. i 25. 9. 2022.

Izvješće o markacističkim djelatnostima na području Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore, u Radoboju i Ivancu, 24. i 25. 9. 2022.

26.09.2022.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza je u suradnji s „HPD Radoboj" iz Radoboja i „PK Ivanec iz Ivanca, kao suorganizatorima, dana 24. i 25. 9. 2022. u Radoboju i Ivancu, održala Tečaj za markaciste i to za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore.

Najava markacističkih aktivnosti na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita, 22. - 23. listopada 2022.

Najava markacističkih aktivnosti na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita, 22. - 23. listopada 2022.

09.09.2022.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a) u suradnji s PD "Paklenica" iz Zadra, organizira tečaj za markaciste, za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

"Markacistički kamp" u organizaciji Markacističke sekcije PD "Paklenica" Zadar

10.08.2022.

Markacistička sekcija PD "Paklenica" Zadar organizira "Markacistički kamp" i to 24. i 25.9.2022. godine u Ljubotiću iznad Tribnja Krušćice.

1 2 3...17   
footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.