Komisija za zaštitu prirode

Komisija za zaštitu prirode potiče i podupire ekološke inicijative planinarskih udruga članica HPS-a te provodi i sudjeluje u raznovrsnim ekološkim projektima kojima se širi svijest javnosti o važnosti zaštite planinske prirode. Komisija organizira tečaje za čuvare planinarske prirode te usmjerava rad planinarskih udruga.
E-mailzastita.prirode@hps.hr
Pročelnik prof. dr. sc. Davor Škrlec, tel. 098/318-456
Zamjenik pročelnikaprof. dr. sc. Nenad Buzjak

DOKUMENTI


POVEZNICE


ZAŠTITA PLANINSKE PRIRODE U HRVATSKOJ

Planinski runolist Zaštita prirode, osobito planinske prirode, jedan je od osnovnih ciljeva planinarske organizacije. Od kraja 19. stoljeća, kada je ideja o potrebi zaštite tek počela prodirati u našu sredinu, njezini su glavni pobornici bili planinari. S vremenom je zaštita prirode postala još važnija zbog nagle industrijalizacije i intenzivne šumske eksploatacije.

Upravo su planinari bili inicijatori zakonske zaštite mnogih vrijednih prirodnih predjela.Prvi nacionalni parkovi u Hrvatskoj proglašeni su Financijskim zakonom 1928. zaslugom predsjednika Hrvatskog planinskog društva (HPD) Ivana Krajača, Nacionalni park Risnjak proglašen je zaslugom potpredsjednika HPD-a dr. Ive Horvata, a nacionalni parkovi Paklenica i Mljet na poticaj predsjednika Planinskog saveza Hrvatske akademika Branimira Gušića. I danas su planinarske udruge i planinari pojedinci glasni pobornici očuvanja prirode u Hrvatskoj. Hrvatski planinarski savez jedan je od glavnih partnera ministarstva nadležnog za zaštitu prirode u uspostavi Parka prirode Dinara.

Hrvatska se odlikuje raznovrsnim ljepotama prirode, a budući da je u nas priroda najbolje sačuvana u planinama, većina je zakonski zaštićenih područja baš u njima (nacionalni parkovi Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica, strogi prirodni rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te Bijele i Samarske stijene i parkovi prirode Papuk, Velebit, Medvednica, Žumberak - Samoborsko gorje, Učka, Velebit, Dinara i Biokovo).

Kranjski ljiljan Brigu o zaštiti prirode u HPS-u vodi Komisija za zaštitu prirode, osnovana 1971. godine. Komisija surađuje s državnim tijelima za zaštitu prirode, organizira stručne seminare i predavanja, provodi školovanje čuvara planinske prirode, te pruža podršku raznim konstruktivnim akcijama za zaštitu planinske prirode.

Posebna pažnja polaže se na suradnju s upravnim tijelima i institucijama lokalne, regionalne i državne razine, stručnim i znanstvenim ustanovama, stručnim pojedincima te lokalnim stanovništvom, kroz raznvrsne afirmativne programe, projekte i akcije. Komisija potiče i podržava razne ekološke akcije poput akcija zaštite proljetnica, čišćenja planinarskih staza, pošumljavanja planinskih prostora i sl.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | NaslovnicaPoziv na akciju čišćenja Poučne staze Okićnica 23. rujna 2023.

Poziv na akciju čišćenja Poučne staze Okićnica 23. rujna 2023.

02.09.2023.

Planinarsko društvo Kapela poziva sve zainteresirane planinare i zaljubljenike u prirodu, da se pridruže u velikoj akciji sređivanja Poučne staze Okićnica, koja će se održati 23. rujna 2023. godine.

Pokrenuta javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja Parkom prirode Dinara

Pokrenuta javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja Parkom prirode Dinara

30.08.2023.

Pozivamo sve zainteresirane planinare i planinarske udruge da se uključe u javnu raspravu koja traje od 22.8.-20.9.2023. godine.

Održano predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“

Održano predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“

26.06.2023.

POLN-short

U srijedu 14. lipnja 2023. godine Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb organizirali su predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ kroz primjenu koncepata „Pick One Leave None“ i „Leave No Trace“,  u prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 23.

Poziv - obnova suhozida na Vrdovu

Poziv - obnova suhozida na Vrdovu

14.09.2022.

Za vikend 23., 24. i 25. rujna 2022. (od petka do nedjelje) održava se akcija obnove suhozida na Vrdovu, u blizini planinarske kuće Sveti Jakov u okviru projekta Dinara Back to LIFE To je jedinstvena prilika da se sudjeluje u očuvanju ove vrijedne baštine, kao i da se nauči osnove suhozidne gradnje. Na volonterskoj akciji sudionici će također doznati više o ulozi i vrstama suhozida koje se može pronaći na širem dinarskom području i usvojiti osnove tehnike suhozidne gradnje i obnove, koja je zaštićena i na UNESCO razini. Akciju organiziraju Udruga Biom i LAG Cetinska krajina kao dio projekta Dinara back to LIFE, u suradnji s udrugom Dragodid, koja će voditi suhozidnu obnovu, te Planinarskim društvom sv. Jakov koje nesebično daje pomoć u organizaciji i gradnji.

ZATVORENE prijave za tečaj za čuvare planinske prirode u Žumberku u listopadu 2022.

ZATVORENE prijave za tečaj za čuvare planinske prirode u Žumberku u listopadu 2022.

01.09.2022.

Komisija za zaštitu prirode HPS-a 15. - 16. listopada te 22.- 23. listopada 2022. organizira tečaj za čuvare planinske prirode u Sošicama. Tečaj se organizira u suradnji s Javnom ustanovom “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Tečaj se provodi po Programu tečaja za čuvare planinske prirode HPS-a, a namijenjen je planinarima zainteresiranim za aktivno djelovanje na zaštiti planinske prirode. TEČAJ JE POPUNJEN I PRIJAVE SE VIŠE NE ZAPRIMAJU!

Školovanje čuvara planinske prirode HPS-a nominirano za UIAA Mountain Protection Award 2022

Školovanje čuvara planinske prirode HPS-a nominirano za UIAA Mountain Protection Award 2022

21.08.2022.

Međunarodna penjačka i planinarska federacija (UIAA) objavila je nominacije za prestižnu nagradu "UIAA Mountain Protection Award" za 2022. godinu. Za nagradu je predloženo ukupno 16 aktivnosti planinarskih saveza iz svih krajeva svijeta, među kojima i tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a.

Najava tečaja čuvara planinske prirode i novosti iz Komisije

Najava tečaja čuvara planinske prirode i novosti iz Komisije

14.06.2022.

Poziv za sudjelovanje u radu komisije i najava tečaja čuvara prirode

Javno događanje

Javno događanje "Poslušaj glas u prirode" u Splitu

07.06.2022.

U srijedu, 08.06.2022., u Splitu će se od 09:00 do 13:00 sati na Trgu Republike - Prokurative održati javno događanje kao dio nacionalne kampanje „Poslušaj glas prirode“.

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen posjetom Parku prirode Žumberak

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen posjetom Parku prirode Žumberak

26.05.2022.

Predstavnici Komisije za zaštitu prirode HPS-a i delegacija čuvara planinske prirode u nedjelju 22. svibnja 2022. godine posjetila je centar za posjetitelje Parka prirode Žumberak u Sošicama.

Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

22.05.2022.

Deklaracijom o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode.

1 2 3...5   

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez