Naslovnica - arhiva vijesti

Ovdje se nalaze arhivske vijesti naslovnice weba HPS-a.


Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

UIAA webinar

UIAA webinar "Žene u planinama" 17. studenoga

12.11.2021.

Međunarodna planinarska i penjačka federacija (UIAA) organizira u srijedu 17. studenoga javni planinarski webinar "Žene u planinama". Webinar se temelji na sadržaju "Herstory" - seriji kratkih filmova o životima različitih penjačica. Na webinaru će biti predstavljeno stvaranje serijala "Herstory" – inspiracija za filmove, odabir profiliranih penjačica, razbijanje stereotipa. Također će biti riječi o ženama planinarskim vodičima, zdravlju žena u planinama te globalnom programu sportskog mentorstva.

Novi broj Hrvatskog planinara 11/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 11/2021

09.11.2021.

Stigla je jesen i onaj glavni, najaktivniji dio planinarske godine, je iza nas. Tijekom ljeta ostvareni su mnogi planinarski planovi, a kad se puno hoda, odmah se i puno piše pa je novi broj našeg časopisa ispunjen zanimljivim putopisima i istraživanjima.

Upravljanje planinarskim domovima, kućama i skloništima

Upravljanje planinarskim domovima, kućama i skloništima

03.11.2021.

Hrvatskim planinarima na usluzi je ukupno 155 planinarskih objekata - domova, kuća i skloništa. Ovdje donosimo sažete važne činjenice i pregled aktivnosti vezanih uz upravljanje planinarskim objektima. Ta je tema stalno u fokusu djelovanja HPS-a i svih planinarskih udruga koje se u svojstvu vlasnika, upravljača ili korisnika skrbe o planinarskim objektima.

U NP Risnjak održan tečaj za čuvare planinske prirode

U NP Risnjak održan tečaj za čuvare planinske prirode

25.10.2021.

Na prostoru Nacionalnog parka Risnjak održan je u dva vikenda, 16. - 17. listopada i 23. - 24. listopada 2021., tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a. Tečaj je organizirala i provela Komisija za zaštitu prirode HPS-a u suradnji s Javnom ustanovom NP Risnjak.

Skupština UIAA 2021.

Skupština UIAA 2021.

25.10.2021.

U petak 22. i subotu 23. listopada 2021. održana je sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je i ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje više od 110 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

1 2 3...51   
footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.