Europski pješački put E12

E12 U EUROPI

Slika.Europski pješački put E12 osmišljen je kao posljednji u mreži europskih dužinskih pješačkih putova. Naziva se još i Mediteranski pješački put. Zamišljen je kao dužinski put europskom obalom Sredozemnog mora od Španjolske do Grčke.

Posebno atraktivan je njegov dio kroz Hrvatsku koji je osmišljen kao put koji vodi jadranskim priobaljem i po hrvatskim otocima. Ukupna dužina puta E12 puta kroz Hrvatsku je približno 1300 km.

E12 KROZ HRVATSKU

Slika.Put u Hrvatsku dolazi iz Slovenije, prolazi uz Buje, Brtoniglu do Poreča (1. dionica - Sjeverozapadna Istra). Zatim nastavlja uzduž zapadne obale Istre dotičući Vrsar, Rovinj, Vodnjan, Pulu, Medulin te se uz istočnu obalu nakon Labina, nastavlja prema opatijskoj rivijeri. Dalje se put nastavlja dionicama na otocima Cresu s produžetkom preko otoka Lošinja do Malog Lošinja, Krku od Valbiske do Stare Baške i na Rabu. Put tu prelazi na kopno obilazeći dijelove Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, vraća se otok Pag i po njemu vodi do Nacionalnog parka Paklenica.

Slika.Drugi dio puta prolazi kroz zadarsko zaleđe, vraća se na otoke (Kornate i Dugi otok) i nastavlja preko Vranskog jezera, slapova Krke, Šibenika i Trogira do Splita. Slijede velike otočne dionice na otocima Braču, Hvaru, Visu, Lastovu i Korčuli, pa zatim dio na kopnu oko Makarske i na padinama Biokova. Na ovoj dionici trasa puta E12 povezuje nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode te na njoj postoji vrlo razvijena turistička infrastruktura koja se nadovezuje na planinarsku infrastrukturu.

Slika.Treći dio započinje u Neumu gdje kružno ulazi i izlazi iz BiH, obilazeći Hutovo Blato, Počitelj, Mostar i Međugorje. Taj dio puta do Međugorja osmišljen je kao zasebna “hodočasnička dionica”. Nakon povratka u Hrvatsku put se nastavlja po poluotoku Pelješcu i otoku Mljetu. Posljednji kopneni dio nastavlja se od Dubrovnika do granice s Crnom Gorom te dalje prema jugu.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Europski pješački putovi | E6 u Hrvatskoj | Prva dionica E12 u RH


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez