Komisija za planinarske objekte

Planinarsko sklonište Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Komisija za planinarske objekte u suradnji s planinarskim udrugama koje njima neposredno upravljaju vodi brigu o izgradnji, uređenju i održavanju planinarskih domova, kuća i skloništa. Na prijedlog Komisije svake se godine putem natječaja za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata iz sredstava HPS-a namjenski financira nabavka materijala za najpotrebitije planinarske objekte. Komisija također pomaže planinarskim udrugama u rješavanju raznih pitanja vezanih uz upravljanje planinarskim objektima. Zajedno s tijelima i dužnosnicima HPS-a članovi Komisije aktivno surađuje s nadležnim državnim i javnim institucijama te s vlasnicima objekata u iznalaženju primjenjivih i održivih rješenja za kvalitetno upravljanje i poslovanje planinarskih objekata.


E-mailobjekti@hps.hr
PročelnikNenad Sitar
Zamjenik pročelnikaVladimir Novak

DOKUMENTI

 • Pravilnik Komisije za planinarske objekte HPS-a
 • Pravilnik o poslovanju i upravljanju planinarskim objektima (domovima, kućama, skloništima) u HPS-u
 • Kućni red u planinarskom objektu

  • UPRAVLJANJE PLANINARSKIM OBJEKTIMA

   Osnovu za upravljanje planinarskim objektima u HPS-u predstavlja Pravilnik o upravljanju i poslovanju planinarskim objektima (domovima, kućama, skloništima) u HPS-u te smjernice određene odlukama Skupštine HPS-a.

   Sukladno Pravilniku, razlikuju se tri vrste planinarskih objekata:

   • Planinarski dom je otvoren vikendom, blagdanima ili stalno i u pravilu pruža mogućnost prehrane i okrepe. Objekt koji je otvoren samo nedjeljom, ali ne i subotom ne smatra se planinarskim domom, nego planinarskom kućom.
   • Planinarska kuća (u užem smislu) otvorena je samo povremeno ili po dogovoru s upraviteljem. Za posjet kući potrebno je na vrijeme provjeriti hoće li biti otvorena, odnosno najaviti se upravitelju.
   • Planinarsko sklonište je nezaključana, stalno otvorena i neopskrbljena kuća u kojoj se može prenoćiti bez prethodne najave upravitelju. Za noćenje u planinarskom skloništu treba sa sobom ponijeti vreću za spavanje.

   Tipizirana ploča za planinarske kuće u HrvatskojKomisija vodi popis planinarskih kuća u Hrvatskoj, razvrstavajući ih prema vrsti (dom, kuća, sklonište) i prema značaju za hrvatsko planinarstvo (objekti nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja). Planinarskim udrugama kojima je to potrebno Komisija pomaže u rješavanju pravnih pitanja oko vlasničkog i upravljačkog statusa te poslovanja objekata sukladno uvjetima iz zakona, podzakonskih akata, ugovora te akata HPS-a.

   POTPORA OBNOVI, ODRŽAVANJU I IZGRADNJI PLANINARSKIH OBJEKATA

   Jedna od glavnih aktivnosti Komisije za planinarske objekte HPS-a, određena odlukom Skupštine HPS-a, je provođenje natječaja za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata. Posredstvom otvorenog natječaja koji se raspisuje početkom svake godine, utvrđuju se prioritetne potrebe te sukladno tome ulažu bespovratna sredstva za izravnu nabavku građevinskog materijala za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata. Uz to, Komisija je aktivna i u prikupljanju donacija od raznih tvrtki, te je na taj način osigurano više kontejnera i montažnih kuća koje služe kao planinarska skloništa u našim planinama.

   Planinarski dom Zavižan na sjevernom Velebitu

   Poveznice
   Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
   Planinarske kuće u Hrvatskoj | Vrste planinarskih kuća | Opskrbljenost
   Kućni red i pravila ponašanja


footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.