Komisija za planinarske putove

Planinarska markacijaKomisija za planinarske putove skrbi o uređenju, obilježavanju i održavanju planinarskih putova u hrvatskim planinama. Komisija provodi tečaje za markaciste te vodi registar planinarskih putova, obilaznica i markacista. Aktivno surađujući s planinarskim udrugama i markacistima Komisija pomaže u njihovom angažmanu na održavanju putova i signalizacije te u opremanju kontrolnih točaka planinarskih obilaznica. Komisija također vodi brigu o Hrvatskoj planinarskoj obilaznici i Velebitskom planinarskom putu te planinarima koji ispune uvjete obilaska izdaje zaslužena priznanja.


E-mailputovi@hps.hr
Za Komisijuprof. dr. sc. Hrvoje Gold

DOKUMENTI


WEB STRANICE O PLANINARSKIM PUTOVIMA I DJELATNOSTI MARKACISTA


HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA


STANDARDI I UPUTE


OBRASCI


U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste

DJELOVANJE KOMISIJE ZA PLANINARSKE PUTOVE HPS-a

Putem tečaja za markaciste i izravne suradnje s planinarskim udrugama članicama HPS-a Komisija za planinarske putove HPS-a nastoji postići da se svi putovi označavaju standardiziranom signalizacijom, da se planinarske oznake koriste na odgovarajući način i na pravim mjestima, kako bi planinarima i svim drugim korisnicima planinarskih putova kretanje bilo što jednostavnije i sigurnije.

Markiranje planinarskog puta

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi registar planinarskih putova u Hrvatskoj, uz posebnu skrb o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Komisija također vodi popis registriranih markacista te organizira i provodi školovanje markacista. Pri trasiranju i obilježavanju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i zemljovida, Komisija za planinarske putove pruža stručne recenzije, upute i preporuke. Uz navedeno, Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica te brigu o dvjema obilaznicama nacionalnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i planinarima koji ispunjavaju uvjete izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te ih upisuju u popise obilaznika.

ZADAĆE KOMISIJE ZA PLANINARSKE PUTOVE HPS-a

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, njezine zadaće su:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija,
 • registriranje i vođenje popisa markacista,
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija,
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS,
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista,
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država,
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a,
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS),
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija,
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS-a, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima.

Planinarska staza na otoku Rabu


MEĐUNARODNA SURADNJA

HPS aktivno surađuje s planinarskim savezima susjednih zemalja. Ovdje možete pročtiati bilješku i preporuke sa susreta predstavnika stručnih komisija za planinarske putove HPS-a, PSS-a i PZS-a održanog 2018. na Kalniku:Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Komisija za planinarske putove | Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi - KT HPO-aObavijest za obilaznike Hrvatske planinarske obilaznice

Obavijest za obilaznike Hrvatske planinarske obilaznice

10.08.2022.

Mole se prolaznici Hrvatske planinarske obilaznice da tijekom rujna 2022. ne šalju na ovjeru dnevnike HPO-a. Dnevnici će se ponovo ovjeravati nakon navedenog roka. Hvala na razumijevanju.

Najava markacističkih aktivnosti na području Hrvatskog zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore, 24. - 25. rujna 2022.

Najava markacističkih aktivnosti na području Hrvatskog zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore, 24. - 25. rujna 2022.

13.07.2022.

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD "Radoboj", Radoboj i PK "Ivanec", Ivanec organizira tečaj za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Hrvatskog zagorja, Međimurja, Moslavačke gore i Bilogore. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Obnova staza na Požeškoj i Babjoj gori

Obnova staza na Požeškoj i Babjoj gori

04.07.2022.

HPD Sokolovac obnovio je staze na Požeškoj i Babjoj gori.

Izvješće o markacističkim aktivnostima na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

Izvješće o markacističkim aktivnostima na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

06.06.2022.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s planinarskim društvom „HPD Dilj Gora“ iz Slavonskog Broda, kao suorganizatorom, dana 4. i 5. lipnja 2022. u Slavonskom Brodu na lokaciji planinarskog doma „Đuro Pilar“ (jedan od osnivača Hrvatskog planinarskog društva, danas HPS) i obroncima Dilj gore, održala Tečaj za markaciste i to za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema, prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Najava markacističkih aktivnosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

Najava markacističkih aktivnosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

28.04.2022.

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD-om „Dilj gora“, Slavonski Brod, organizira Tečaj za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema i to prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Izvješće o markacističkim aktivnostima na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca, 23. i 24. 4. 2022.

Izvješće o markacističkim aktivnostima na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca, 23. i 24. 4. 2022.

27.04.2022.

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane epidemiološkom situacijom, u dane 23. i 24. travnja 2022. u Pločama i na obroncima južnog Biokova, u organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a, održan je Tečaj za markaciste planinarskih društava održavatelja planinarskih putova na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca.

Radionica radne skupine

Radionica radne skupine "Putovi" Erasmus+ projekta "EUMA Unapređenje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi", Bechynê, 1.-3. 4. 2022.

17.04.2022.

Od 1. do 3. 4. 2022. u mjestu Bechyne, Republika Češka, održana je radionica radne skupine „Putovi“ (Trails) Erasmus+ projekta „EUMA Unapređenje dobrog upravljanja penjanjem i planinarenjem u Europi / EUMA Improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe)“.

Najava markacističkih aktivnosti na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca, 23. i 24. 4. 2022.

Najava markacističkih aktivnosti na području Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca, 23. i 24. 4. 2022.

25.03.2022.

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD Adrion, Gradac i HPD Grabovica, Ploče, organizira Tečaj za markaciste za polaznike iz planinarskih udruga s područja Neretve, Južnog Biokova i Vrgorca. Istodobno održati će se i sastanak s predstavnicima planinarskih udruga održavateljima planinarskih putova i ostalim zainteresiranima s tog područja.

Obavijesti o radovima sječe i vuče na Medvednici

Obavijesti o radovima sječe i vuče na Medvednici

02.02.2022.

Šumarija Zagreb započet će radove sječe i vuče na Medvednici prema planu proizvodnje za 2022. godinu kojima prolaze planinarske staze broj 14, 20, 21, 22 i 57.

Hrvatska planinarska obilaznica u 2021.

Hrvatska planinarska obilaznica u 2021.

07.01.2022.

Iako su u protekloj godini, zbog epidemije, mogućnosti putovanja bile uvelike ograničene, zanimanje za Hrvatsku planinarsku obilaznicu i broj obilaznika znatno su se povećali. O tome svjedoči činjenica da su tijekom 2021. dodijeljene čak 452 značke i priznanja HPO-a, i to 130 brončanih, 97 srebrnih i 80 zlatnih znački te 69 posebnih, 53 visoka i 23 najviša priznanja.

   1 2 3...17   
footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.