Komisija za planinarske putove

Planinarska markacijaKomisija za planinarske putove skrbi o uređenju, obilježavanju i održavanju planinarskih putova u hrvatskim planinama. Komisija provodi tečaje za markaciste te vodi registar planinarskih putova, obilaznica i markacista. Aktivno surađujući s planinarskim udrugama i markacistima Komisija pomaže u njihovom angažmanu na održavanju putova i signalizacije te u opremanju kontrolnih točaka planinarskih obilaznica. Komisija također vodi brigu o Hrvatskoj planinarskoj obilaznici i Velebitskom planinarskom putu te planinarima koji ispune uvjete obilaska izdaje zaslužena priznanja.


E-mailputovi@hps.hr
Za KomisijuHrvoje Gold
Radna skupina za školovanje i normativuNenad Greblički
Radna skupina za planinarske putoveDrago Špoljarić
Radna skupina za markacisteJadranka Čoklica
Radna skupina za planinarske obilazniceRonald Schreiner
Radna skupina za informatikuHrvoje Gold
Popis povjerenika za planinarska područja i podjela područja

DOKUMENTI


WEB STRANICE O PLANINARSKIM PUTOVIMA I DJELATNOSTI MARKACISTA


HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA


STANDARDI I UPUTE


PRIJENOS NADLEŽNOSTI NAD ODRŽAVANJEM PLANINARSKOG PUTA


OBRASCI


U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste

DJELOVANJE KOMISIJE ZA PLANINARSKE PUTOVE HPS-a

Putem tečaja za markaciste i izravne suradnje s planinarskim udrugama članicama HPS-a Komisija za planinarske putove HPS-a nastoji postići da se svi putovi označavaju standardiziranom signalizacijom, da se planinarske oznake koriste na odgovarajući način i na pravim mjestima, kako bi planinarima i svim drugim korisnicima planinarskih putova kretanje bilo što jednostavnije i sigurnije.

Markiranje planinarskog puta

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi registar planinarskih putova u Hrvatskoj, uz posebnu skrb o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Komisija također vodi popis registriranih markacista te organizira i provodi školovanje markacista. Pri trasiranju i obilježavanju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i zemljovida, Komisija za planinarske putove pruža stručne recenzije, upute i preporuke. Uz navedeno, Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica te brigu o dvjema obilaznicama nacionalnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i planinarima koji ispunjavaju uvjete izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te ih upisuju u popise obilaznika.

ZADAĆE KOMISIJE ZA PLANINARSKE PUTOVE HPS-a

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, njezine zadaće su:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija,
 • registriranje i vođenje popisa markacista,
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija,
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS,
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista,
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država,
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a,
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS),
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija,
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS-a, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima.

Planinarska staza na otoku Rabu


MEĐUNARODNA SURADNJA

HPS aktivno surađuje s planinarskim savezima susjednih zemalja. Ovdje možete pročtiati bilješku i preporuke sa susreta predstavnika stručnih komisija za planinarske putove HPS-a, PSS-a i PZS-a održanog 2018. na Kalniku:Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Komisija za planinarske putove | Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi - KT HPO-aIzvješće o održanom Stručnom seminaru dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja u planinarskoj kući „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, 11. ožujka 2023.

Izvješće o održanom Stručnom seminaru dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja u planinarskoj kući „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, 11. ožujka 2023.

13.03.2023.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza je u suradnji s planinarskim društvom „PD Dubovac“ iz Karlovca, kao suorganizatorom, dana 11. ožujka 2023., u prostorijama planinarske kuće „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, održala Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, članova planinarskih društava s područja središnje Hrvatske.

Istarski planinarski put, 1. Dionica, PP10.01.02 (oznaka 102), izmjena kroz Triban

Istarski planinarski put, 1. Dionica, PP10.01.02 (oznaka 102), izmjena kroz Triban

10.03.2023.

Zbog ograđivanja privatne parcele, trasa Istarskog planinarskog puta (IPP) izmijenjena je na način da prolazi kroz naselje Triban.

Poziv: Tečaj za markaciste - Sastanak održavatelja i korisnika planinarskih putova - područje Istre, Rijeke i Gorskog Kotara / 15.-16.04.2023., Poklon, Učka - 15.04.2023., Lupoglav

Poziv: Tečaj za markaciste - Sastanak održavatelja i korisnika planinarskih putova - područje Istre, Rijeke i Gorskog Kotara / 15.-16.04.2023., Poklon, Učka - 15.04.2023., Lupoglav

01.03.2023.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza u suradnji s PD „Opatija“, organizira tečaj za markaciste, za članove planinarskih društava Istre, Rijeke i Gorskog Kotara. Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Tečaj za markaciste - područje Medvednice, Zagreb 25. - 26. ožujka 2023.

Tečaj za markaciste - područje Medvednice, Zagreb 25. - 26. ožujka 2023.

27.01.2023.

Komisija za planinarske putove (Komisija) HPS-a u suradnji s HPD "Zagreb-Matica", organizira tečaj za područje Medvednice.

Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja pl. društava središnje Hrvatske, Karlovac, 11. ožujka 2023.

Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja pl. društava središnje Hrvatske, Karlovac, 11. ožujka 2023.

27.01.2023.

Komisija za planinarske putove (Komisija) HPS-a, u suradnji s PD "Dubovac" iz Karlovca, organizira Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja s područja središnje Hrvatske.

Postavljene ploče upozorenja na Vojnom poligonu

Postavljene ploče upozorenja na Vojnom poligonu "Josip Markić" (prije „Crvena zemlja“) kod Knina podno Dinare

21.12.2022.

Temeljem ukazanih potreba, a u svrhu upoznavanja korisnika planinarskih ruta na području gore navedenog poligona

Svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice u 2022. godini

Svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice u 2022. godini

20.12.2022.

Nakon dvogodišnje stanke, uzrokovane pandemijom, u subotu 17. prosinca 2022. održana je svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja obilaznicima Hrvatske planinarske obilaznice (HPO) za 2022. godinu.

Zatvoren planinarski put 715 kroz kaštel Kožljak (Istra)

Zatvoren planinarski put 715 kroz kaštel Kožljak (Istra)

15.12.2022.

Zbog građevinskih i konzervatorskih radova zatvara se do daljnega planinarski put 10.07.15 (oznaka 715) na dijelu prolaza kaštel Kožljak u dužini 200 m.

   1 2 3 4...20   

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez