Anića kuk – vrh

KT HPO 13.9., 712 m

Anića kuk – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada Anića luka s izvorom.


INFO

Vidik S vrha Anića kuka posebno se lijepo vidi klanac Velike Paklenice i najviši vrhovi Velebita
Koordinate N 44° 18' 25.4'' E 15° 28' 57.1''
Žig Tuljac s gumenim žigom vrha nalazi se u stijeni na putu prema vrhu (2' prije izlaska na samu vršnu točku - na stijeni pod vrhom, lijevo od metalne kutije). Metalni žig nalazi se lijevo od tuljca
Prilazi (Starigrad Paklenica –) Ulaz u NP Paklenica – V. Paklenica – Anića kuk 1.45 h
Za uspon na vrh Anića kuka najjednostavniji je prilaz od ulaza u Nacionalni park Paklenica kroz klanac Velike Paklenice. To je ujedno i jedini markirani prilaz na vrh. Moguće je na vrh prići i nekim od putova iz Selina te iz Male Paklenice, no ti se putovi rijetko koriste i ne preporučuju se za uspon. Uspon na Anića kuk odvaja se od staze za pl. dom Paklenica kod izvora vode oko 20' hoda od velikog proširenja u Velikoj Paklenici, a malo prije nego što paklenička staza izađe na Anića luku. Put najprije prelazi preko potoka (teško ga je prijeći kad ima mnogo vode), a potom se podnožjem stijene strmo uspinje na prijevoj lijevo od Anića kuka. Od tog mjesta prema vrhu ima još 30' uspona, ali treba računati da je zadnji dio puta zahtjevan jer vodi kroz ljuti krš i da se pri usponu treba koristiti rukama, pa se uspon na vrh ne preporučuje neiskusnim planinarima.
Zemljovid Paklenica (Astroida), Nacionalni park Paklenica, 19 (Smand)
KT drugih obilaznica Anića kuk nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez