Bjelolasica – vrh Kula

KT HPO 8.5., 1534 m

Bjelolasica – vrh Kula 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Kula je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviša točka u cijelome Gorskom kotaru. Unatoč strmim stranama, visini i vapnenačkoj građi, hrbat Bjelolasice nije ni oštar ni kamenit, nego, naprotiv, travnat i bogat raznolikim planinskim biljem, a padine su mu pokrivene šumom. Najviši vrh je na najsjevernijem u nizu travnatih vršaka na hrptu Bjelolasice. Vršna točka označena je geodetskim stupom, koji je vrlo oštećen. Oko 20' od vrha je pl. sklonište Jakob Mihelčić.
INFO

Vidik Zahvaljujući travnatom vršnom hrptu i osamljenom položaju, s Bjelolasice se pružaju pregledni vidici na sve strane pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj
Koordinate N 45° 16' 24.9'' E 14° 57' 40.2''
Žig Na vrhu je metalni žig
Prilazi Vrbovska poljana – Bjelolasica 1 h
Begovo Razdolje – Vrbovska poljana – Kula 2.30 h
Begovo Razdolje – žuta poljana – Bjelolasica 3 h
Pl. dom Bijele stijene u Tuku – Matić poljana – pl.kuća Jančarica – Vrbovska poljana – vrh Kula 3 h
Ratkovo sklonište – 13. kilometar u Mlečikovu lugu – Bjelolasica 3 h
Vrelo (Olimpijski centar Bjelolasica) – Gomirkovica – Kula 3.30 h
Vrelo (Olimpijski centar Bjelolasica) – Gričevite drage – Kula 3 h
Najkraći je prilaz na Kulu s Vrbovske poljane južno od Begova Razdolja. Iz Begova Razdolja do Vrbovske poljane vodi mak. cesta. Taj je uspon vrlo strm. Zanimljiv je i izlet iz Begova Razdolja s usponom preko žute, a povratkom preko Vrbovske poljane.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica), HOC Bjelolasica, 11b (Smand), Gorski kotar I (Klek, Bjelolasica), 11 (Smand)
KT drugih obilaznica Najviši vrhovi hrvatskih županija, Goranski pl. put (GPP), Kapelski pl. put (KPP), Ravnogorski pl. put (RGPP), Dvadesetica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez