Bojinac – vrh Bojin kuk

KT HPO 13.5., 1110 m

Bojinac – vrh Bojin kuk 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Bojin kuk je najviši vrh u Bojincu, području neobično slikovitih vapnenačkih kukova. O ljepoti Bojinca najbolje svjedoči činjenica da su granice Nacionalnog parka Paklenica proširene tako da Park obuhvati i Bojinac kao zapadnu, izdvojenu cjelinu. Iako je Bojinac iznimno slikovit, treba imati na umu da je uspon na najviši Bojin kuk zahtjevan pa se ne preporučuje neiskusnim planinarima.


INFO

Vidik S vrha se lijepo vidi more i prostrana visoravan Velikog i Malog Rujna, no najveću pozornost ipak privlače okolni uspravni kukovi Bojinca. Vidik s Bojina kuka jedan je od najljepših na južnom Velebitu
Koordinate N 44° 20' 56.5'' E 15° 24' 47.4''
Žig Metalni žig se nalazi na vrhu
Prilazi (Milovci –) V. Vaganac – Bojin kuk 1.30 h
Veliko Rujno – Bojin kuk 1:30 h
Automobilom se najbliže može prići iz Starigrada Paklenice (Milovci) do prostranog brdskog parkirališta kod Velikog Vaganca (dalje se nastavlja slabija cesta za Veliko Rujno. Od parkirališta kod Velikog Vaganca do Bojinca može se doći za 1.30 h, a do Velikog Rujna za 2 h. S račvišta na početku V. Vaganca put se blago uspinje i približava bijelim kukovima Bojinca. Neposredno prije stijena, 1 h od račvišta, desno se odvaja još jedan put prema V. Rujnu, a markacije ravno ulaze u teško prohodno krško područje u kojem ima nekoliko markiranih varijanti. Lijevo je i varijanta za uspon na Krilati kuk (950 m), a neposredno uz put je malena špiljica u stijeni koja služi kao prirodno sklonište. Put desno od špilje obilazi kružno oko najvišeg Bojina kuka, a dva se puta uspinju na njegov vrh (oprez: vrlo zahtjevan uspon kroz stijenu!).
Zemljovid Paklenica (Astroida), Nacionalni park Paklenica, 19 (Smand)
KT drugih obilaznica Paklenički planinarski put (neobavezna KT)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez