Ćićarija – vrh Veliki Planik

KT HPO 10.4., 1272 m

Ćićarija – vrh Veliki Planik 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Veliki Planik najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit. Vrhu prilaze planinarske staze iz svih smjerova i spajaju se u šumi 8' ispod vrha, na sedlu između Velikog i Malog Planika. Jedino put s Korita stiže do vrha izravno s druge strane.


INFO

Vidik Vidik s vrha orijentiran je na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar. Vidik je još ljepši i širi s obližnjega Malog Planika (1259 m, 6' od prijevoja)
Koordinate N 45° 21' 42.1'' E 14° 11' 26.4''
Žig Žig je u metalnoj kutiji na vrhu
Prilazi Poklon – V. Planik 2.30 h
Brgudac – pl. kuća Korita – Planik 3 h
ž. st. Lupoglav – Semić – V. Planik 4:30 h
Veprinac – V. Planik 3 h
Lisina – V. Planik 4 h
Svi su prilazi do Planika razmjerno dugi jer se vrh nalazi u središnjem dijelu Ćićarije, daleko od svih važnijih naselja. Najpogodniji je prilaz s Poklona, kako zbog činjenice da je Poklon lako dostupan, tako i zbog toga što taj prilaz nema strmih uspona jer vodi kolnim putom. Od pl. kuće Poklon treba poći cestom 100 m prema Istri pa desno uzbrdo šumskom cestom. Markacija vodi širokim šumskim putom do livada i krških predjela, nakon kojih ponovno ulazi u šumu. Slijeva u šumi prilazi šumska cesta, pa markacija iz Brgudca, a zatim se cesta malo strmije penje na prijevoj između V. i M. Planika. S prijevoja ima 8' l. po travnatoj kosini do vrha. Najljepši prilaz vrhu je najduži prilaz iz Lupoglava putom koji vodi preko livada s vidicima (posebno se lijepo vide stijene Brajkova vrha).
Zemljovid Učka – Park prirode Učka, "Ćićarija" - HGSS
KT drugih obilaznica Istarski planinarski put (IPP), Najviši vrhovi hrvatskih županija, Riječka obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjakfooter
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez