Ćićarija – vrh Žbevnica

KT HPO 10.1., 1014 m

Ćićarija – vrh Žbevnica 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Žbevnica je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Najviša točka na vršnoj livadi označena je kamenom kupom. Na padini pod vrhom je repetitor do kojeg vodi makadamska cesta, ali on ne narušava ljepotu vrha jer je od njega udaljen 30'. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita. Iznad sela Bresta, oko 35' ispod vrha, nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je zidana kuća HPD-a Planik iz Umaga, čiji je članovi otvaraju po najavi. Pred kućom su na padini brojne klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši.


INFO

Vidik Vršni dio je prostrana livada s koje se pružaju prekrasni vidici na Ćićariju, Učku, i cijeli istarski poluotok, a za dobre vidljivosti i na Alpe u Sloveniji i Dolomite u Italiji
Koordinate N 45° 27' 32.1'' E 14° 1' 6.4''
Žig Nadomak vrha, na livadi je tuljac sa žigom IPP-a. žig utisnut u pl. kući Žbevnica se ne priznaje
Prilazi Brest ili prijevoj ceste iza Bresta – žbevnica 1 h
Trstenik – žbevnica 2 h
ž. st. Buzet – Slum – Brest – pl. kuća Žbevnica – Žbevnica 3.30 h
Na vrh vode dva prilaza, što omogućuje lijep kružni izlet. Jednostavniji je uspon s prijevoja ceste između Bresta i Trstenika, odakle se odvaja makadamska cesta prema repetitoru (30' do repetitora). Od oznake zabranjenog pristupa repetitoru markacija nas vodi desno kratko do zapuštene podzemne prostorije sa željeznim vratima i dalje desno prema vrhu prekrasnim travnatim hrptom. Od repetitora se do vrha stiže za 30'. Kao varijanta za povratak preporuča se silazak do planinarske kuće, pa od nje nemarkiranom prilaznom cestom 15' do asfaltne ceste i njome 15' (1 km) l. do prijevoja (kružni izlet – 2.30 h).
Zemljovid "Ćićarija" - HGSS
KT drugih obilaznica Istarski pl. put (IPP), 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez