Črmuž vrh (Črmažov vrh)

KT HPO 9.1., 1104 m

Črmuž vrh (Črmažov vrh)
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Črmuž vrh (Črmažov vrh) pruža djelomičan vidik na Višnjevicu, Bjelolasicu i mrkopaljski kraj. Znatno prostraniji vidici, prema istoku i sjeveroistoku, pružaju se s nedaleke livade. Vrh je obilježen manjom hrpom kamenja, a pedesetak metara jugoistočno nalaze se stol s klupama i metalna kutija s upisnom knjigom i žigom. Vrh je na nekim zemljovidima označen imenom Črmuž vrh, a pod tim je imenom uvršten i u Hrvatsku planinarsku obilaznicu, premda se u delničkom kraju učestalije koristi naziv Črmažov vrh. Ime je dobio po črmažu, divljem luku koji raste nadomak vrha.


INFO

Vidik Iako se vrh nalazi na valovitoj visoravni, vidik sa samoga vrha je ograničen šumom. S livade preko koje vodi pristupni put, dvadesetak metara od vrha (hrpe kamenja) pruža se širok vidik prema istoku i sjeveroistoku.
Koordinate N 45° 21' 15.2'' E 14° 50' 24.3''
Žig Metalni žig nalazi se 50 metara jugoistočno, na nosaču metalne kutije
Prilaz Polane - Črmuž vrh 45 min
Pristup počinje u vikendaškom naselju Polane, na 3. kilometru ceste koja iz Delnica vodi prema Petehovcu (odvojak l. u Polane). Lijevim odvojkom petehovačke ceste treba poći najprije 1300 m do lovačke kuće. Od lovačke kuće put nastavlja desno makadamom, pa kolnim putom, a zatim ponovno cestom dok se ne dođe do skretanja lijevo na livade. Put se potkraj uspinje šumom strmije sve do vrha.
Zemljovid Gorski kotar III - 13 (Smand)
KT drugih obilaznica Delnička planinarska obilaznica

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez