Debeli kuk kod Stapa – vrh

KT HPO 13.4., 1269 m

Debeli kuk kod Stapa – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Debeli kuk je, unatoč za Velebit skromnoj visini, iznimno lijep razgledni vrh sa širokim vidikom orijentiranim prema moru. Nalazi se malo sjeverozapadno od prostrane visoravni Stap na kojoj je planinarsko sklonište »Tatekova koliba«, a sjeverno od kamena Čučavca. Područje između Visočice i vrhova iznad Paklenice ne odlikuje se visokim vrhovima, a glavni planinarski ciljevi orijentirani su na primorsku stranu. To je krški teren u kojem je najzanimljiviji niz od nekoliko prostranih šumovitih duliba te velika krška polja koja su sve do druge polovice 20. stoljeća služila za ispašu stoke.
INFO

Vidik S vrha se lijepo vidi široko područje južnog Velebita, te more i otok Pag
Koordinate N 44° 25' 4.3'' E 15° 18' 37.0''
Žig Žig je u stijeni pod vrhom (na rubu livade i stijene), 5' ispod vrha. Metalni žig je na vrhu na kamenu sa suprotne strane metalnog tuljca
Prilazi Ljubotić – Zagon – Stap – Debeli kuk 4 h
Najlakši je prilaz iz Ljubotića jer počinje s visine od 300 m. Od zavoja Jadranske magistrale u Kruščici stiže se do Ljubotića asfaltnom cestom. Do Ljubotića se iz Kruščice može prići i markiranim putom koji prati cestu, krateći njezine zavoje. Iz Ljubotića do zaselka Zagon postoje dvije usporedne varijante, obje surovim krševitim terenom. Iza kuća zaselka Zagona je spoj s markacijom iz Mandaline. Put od Mandaline do Zagona vodi krševitim i otvorenim terenom, pa iako je neznatno kraći, naporniji je jer savladava veću visinsku razliku. Od pl. skloništa »Tatekova koliba« na Stapu treba poći VPP om u sz. smjeru, prema Čučavcu ili Jelovoj ruji. Put se uspinje kroz dio zvan Donje njivice, malo iznad Stapa, i tamo se račva u dvije varijante. Lijeva vodi najprije na kuk Čučul i zatim na vrh, a druga preko Gornjih njivica. Druga je lakša.
Zemljovid Paklenica (Astroida), Nacionalni park Paklenica, 19 (Smand)
KT drugih obilaznica Debeli kuk nije KT drugih obilaznicafooter
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez