Drgomalj – vrh Veliki Drgomalj

KT HPO 9.4., 1154 m

Drgomalj – vrh Veliki Drgomalj 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Veliki Drgomalj je travnati vršak iznad Delnica s lijepim vidikom u sjevernom i istočnom smjeru. Na vrhu je dio goleme metalne konstrukcije rastavljenog željeznog repetitora. Planina Drgomalj je prostrano šumovito uzvišenje goranske visoravni u području istočno od podnožja Risnjaka, a južno od kanjona rijeke Kupe. Najviši su vrhovi Stari Drgomalj (1082 m), Veliki Drgomalj (1154 m), Mali Drgomalj (1152 m) i Mihael (1027 m). Planinarima je dostupan samo vrh Veliki Drgomalj.


INFO

Vidik S vrha se posebno lijepo vide dolina Kupe i Kuželjska stijena. Iznad doline se uzdižu Levešni i Špičasti vrh, a desno od njih Skradski vrh.
Koordinate N 45° 26' 16.7'' E 14° 47' 26.1''
Žig Na vrhu je metalni žig GPP-a.
Prilazi Delnice – Veliki Drgomalj 1.45 h
Mala Lešnica – V. Drgomalj 3 h
Razloge – Praprot – V. Drgomalj 4 h
Za uspon na Veliki Drgomalj najpogodniji je prilaz iz Delnica, a nešto je dulji prilaz GPP om iz Male Lešnice. Prilaz iz Delnica može se skratiti tako da se iz grada cestom mimo vojarne priđe dublje u podnožje Drgomlja, 6 km do cestovnog račvišta gdje lijevo odlaze markacije prema vrhu. Od V. Drgomlja u z. smjeru preko Praprota markiran je šumom dugotrajan spojni put prema Razlogama i izvoru Kupe. Kratki i lijepi izleti su prilazi iz Razloga do izvora Kupe na zapadnom rubu Drgomlja i iz Male Lešnice do izvora Kupice na istočnom rubu, dok je prilaz do špilje Hajdove hiže zbog strmine vrlo težak, pa i opasan.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez