Horvatovih 500 stuba

KT HPO 4.3. m

Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Horvatovih 500 stuba (oko 600 m) nalaze se na sjevernoj padini Medvednice, u kraškom području koje je bilo posve nepoznato dok ga nije otkrio i uredio poznati zagrebački planinar i novinar Vladimir Horvat. Osim što je složio atraktivan put od 500 kamenih stuba, uredio je za posjet špilju Medvednicu, otkrio još jednu špilju i nekoliko ponora, a na obali potočića, u gustoj šumskoj hladovini, uredio odmorište Srnec s klupama za izletnike. Visinska razlika između prve i posljednje stube je 117 metara, a njihova vodoravna udaljenost je oko 300 metara. Na malom proširenju kod špilje Medvednice su spomen ploče Vladimiru Horvatu i Tomislavu Jutroviću koji je godinama nakon Horvatove smrti održavao stube. Danas se o stubama brine JU Park prirode Medvednica.


INFO

Vidik Kod 50. stube otvara se ograničen vidik prema Sljemenu
Žig Metalni žig uzidan je ispod spomen-ploča Vladimiru Horvatu i Tomislavu Jutroviću kod špilje Medvednice (kod 400. stube)
Prilazi Sljemenska cesta (3 km niže od Hunjke) – Horvatove stube 10'
Vrh Sljeme – Hunjka – Horvatove stube 1.40 h
Stubičke Toplice – Kapelščak – Horvatove stube 3.20 h
Zagreb (tunel Dolje) – Hunjka – Horvatove stube 3.10 h
Do prve (gornje) stube najlakše se dolazi sa sljemenske ceste, jer ona prolazi svega 10' od Horvatovih stuba. Tko želi doći na taj način, automobil treba ostaviti na proširenju ili kod cestovnog zavoja 3 km niže od Hunjke (uz cestu je edukativna ploča). Tradicionalno, do Horvatovih stuba planinari najčešće dolaze s Hunjke na vršnom hrptu Medvednice (prilaz počinje na dnu livade ispod hotelskog kompleksa na Hunjki.
Zemljovid Medvednica, zapadni dio, 01 (Smand)
KT drugih obilaznica Planinarski put Medvednicom (žig u planinarskoj kući Hunjka)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez