Javorova kosa – vrh

KT HPO 8.4., 1015 m

Javorova kosa – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh iznad Ravne Gore. Pri vrhu je lijepa livada, ali s nje nema vidika. Oko 200 m istočno od vrha je planinarska kuća Javorova kosa. To je jednostavna brvnara strmoga krova sa 14 ležaja, a pokraj kuće je sklonište u kojem može noćiti još 6 ljudi. Kuću su sagradili članovi PD a Višnjevica, a ključ se posuđuje u Turističkoj zajednici u Ravnoj Gori. U skloništu nema struje, a vodu treba donijeti s izvora Božji studenac, udaljenog 6' nizbrdo. Otkad je ispod Javorove kose probijen tunel autoceste Zagreb - Rijeka, Božji studenac ljeti zna presušiti.
INFO

Vidik Nedostatak vidika nadomješta 13 metara visoka željezna razgledna piramida za tri osobe, koju su članovi PD a Višnjevica podigli na samome vrhu. S nje se pruža širok vidik na cijeli Gorski kotar i u Sloveniju sve do Alpa
Koordinate N 45° 23' 12.0'' E 14° 57' 6.0''
Žig Metalni žig je na vrhu, pokraj piramide
Prilazi Ravna Gora – Javorova kosa 1 h
Ravna Gora – Ponor pod Kosicom – Kicljeve jame – Javorova kosa 4.30 h
Skrad – Kicljeve jame – Javorova kosa 4 h
Javorova kosa – Ledena jama – Moravice 3.30 h
Najkraći i najlakši je prilaz iz Ravne Gore. Iz središta treba poći Ulicom I. G. Kovačića prema istoku do crkve sv. Terezije i 100 m iza nje nastaviti lijevo uzbrdo ulicom Vrh. Nakon 15 minuta penjanja s nje opet treba skrenuti l. kolnim putom, s kojega nakon 15' l. preko livade uzbrdo ima još 8 minuta do planinarske kuće.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica)
KT drugih obilaznica Ravnogorski planinarski put (RGPP), Hrvatske pl. kuće (sklonište)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez