Kalnik – vrh Vranilac

KT HPO 3.2., 643 m

Kalnik – vrh Vranilac 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Vranilac je najviši vrh Kalnika. Najviša točka rastrgane stjenovite gromade označena je geodetskim stupom, a malo niže pod vrhom stoji televizijski odašiljač. Od vrha prema sjeveroistoku strši niz stjenovitih zubaca, zvanih popularno Sedam zuba. Gledan izdaleka, Kalnik djeluje kao impozantan zid istegnut u pravcu jugozapad-sjeveroistok. Za razliku od većine drugih planina i brda u Hrvatskom zagorju ili na njegovu rubu, na Kalniku ćemo susresti slikovite okomite stijene. Vranilac je ujedno i najviši vrh Koprivničko-križevačke županije.


INFO

Vidik S vrha se pruža prostran vidik na Prigorje i Zagorje
Koordinate N 46° 7' 52.7'' E 16° 27' 16.8''
Žig Žig vrha zabetoniran je na vršnoj stijeni s njezine južne strane. Upisna knjiga se nalazi u metalnoj kutiji nasuprot žigu u usjeku.
Prilazi Pl. dom Kalnik – Vranilac 20'
Većina posjetitelja izlete po Kalniku započinje kod planinarskog doma »Kalnik«, do kojega se može doći cestom iz smjera Križevaca. Cesta prema domu odvaja se od ceste Križevci – Gornja Rijeka te vodi preko sela Sudovca i Kalnika. Cesta je u zadnjem dijelu veoma strma (18%), pa se ne preporučuje neiskusnim vozačima. Od planinarskog doma do vrha može se stići na nekoliko načina, a najjednostavniji je uspon strmom uskom cestom koja vodi do odašiljača (potkraj se desno strmo uzbrdo odvaja staza na sam vrh). Od doma do vrha stiže se za 20 minuta. Put do vrha preko »Sedam zuba« preporučuje se samo vrlo iskusnim planinarima.
Zemljovid Kalnik, 05 (SMAND)
KT drugih obilaznica Najviši vrhovi hrv. županija, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak, Zagorski planinarski put (ZPP) i Hrvatske pl. kuće (HPK) u pl. domu »Kalnik«, 30 za 30 (PD »MIV« Varaždin)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez