Kamešnica – vrh Glavaš

KT HPO 17.4., 1308 m

Kamešnica – vrh Glavaš 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Glavaš je osamljen vrh na hrvatskoj strani Kamešnice koji se ističe visinom iznad Gornjih Korita. Prije je KT HPO-a bio vrh Kruge za koji se smatralo da je najviši hrvatski vrh na Kamešnici, no utvrđeno je da se zapravo nalazi u BiH, kao i vrhovi Kamešnica i Konj.


INFO

Vidik S vrha Glavaša pruža se vidik na Svilaju, Peručko jezero, Sinj, cijelo Sinjsko polje, Mosor, Biokovo i do vrhova Kamešnice na drugoj strani. Lijep je vidik na Blaca i planinarsku kuću u Donjim Koritima
Koordinate N 43° 42' 9.2'' E 16° 48' 17.4''
Žig Metalni je žig postavljen u stijenu na samome vrhu
Prilazi Pl. kuća Orlovac u Donjim Koritima – Glavaš 2.30 h
Uporište za glavne uspone na Kamešnicu je brdsko selo Donja Korita u kojem je planinarska kuća Orlovac. Tko dolazi automobilom, skreće lijevo iz središta Otoka Sinjskog i kroz zaselak Rudu nastavlja uzbrdo zavojitom cestom u Donja Korita (posljednja 2 km bez asfalta). U Donjim Koritima treba ostaviti auto i uputiti se za markacijom prema vrhovima Kamešnice. Za 1 h stiže se do desnog ruba plodne zaravni Blaca (900 m). Naš cilj je lijevo pa na križanju markiranih putova napuštamo cestu i uspinjemo se lijevo do lokve (920 m). Od nje se desno nastavlja put u Gornja Korita, a naš put za Glavaš vodi dalje 15' stazom za vrh Kamešnicu (1809 m). Taj se put dalje nastavlja preko sedla, kroz šumu Milčić i pokraj izvora vode Bunarić (1600 m), a naša ga markacija napušta u predjelu Podbukve skrećući lijevo oštro uzbrdo prema Glavašu. Poslije bukove šume uspon nastavljamo po golom travnatom terenu, a zadnjih 15' po krupnim kamenim gromadama.
Zemljovid Kamešnica je prikazana zemljovidom u izdanju HGSS-a
KT drugih obilaznica Vrh Glavaš nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez