Klek – vrh

KT HPO 8.2., 1181 m

Klek – vrh
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona. Na vrhu treba izbjegavati približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno.


INFO

Vidik S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice
Koordinate N 45° 15' 37.2'' E 15° 8' 43.7''
Žig Na vrhu je metalni žig. žig utisnut u planinarskom domu se ne priznaje
Prilazi Bjelsko – pl. dom Klek – vrh Klek 1.20 h
Ogulin – Kneja – pl. dom Klek – vrh Klek 3.30 h
Jasenak – Musulinski Potok – Bjelsko – pl. dom Klek – vrh Klek 5.30 h
Hreljin Ogulinski – Vitunj – vrh Klek 5.30 h
Tradicionalni je prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin - Jasenak. Razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon 50' uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh traje 30', a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). Uspon na vrh može biti za kišnog vremena ili po snijegu vrlo opasan.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica), Gorski kotar I (Klek, Bjelolasica), 11 (Smand)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez