Korenski vrh

KT HPO 11.11., 1101 m

Korenski vrh
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Korenski vrh najviša je točka na šumovitom grebenu neposredno iznad Kutereva. Iako sam vrh nije osobito atraktivan, zanimljiv je jer posjetitelju omogućava da stekne nov dojam o kontinentalnoj strani Velebita koja se spušta prema Lici. Na tom ličkom pobočju Velebita je nekoliko raštrkanih planinskih sela koja planinari rado posjećuju pri putovanju na sjeverni Velebit. Najpoznatija među njima su Krasno i Kuterevo. Najviša točka Kuterevske kose, zvana Korenski vrh, nalazi se u šumi i nema uređenog prilaza, pa je kontrolna točka HPO zapravo niži vrh (1076 m) između Kalića i Korenskog vrha, odakle se pruža pregledan vidik na dio Like.


INFO

Vidik S vrha se pruža vidik na vrhove sjevernog i dio srednjeg Velebita, a dobro se vidi i velik dio Like
Koordinate N 44° 48' 4.2'' E 15° 11' 55.1''
Žig Tri minute prije bezimenog stjenovitog vrha (1076 m) na Kuterevskoj kosi lijevo je kratak odvojak do kutije sa žigom. U početku je kontrolna točka HPO-a bio nešto zapadniji šumoviti vršak Kalić (969 m) na Kuterevskoj kosi, ali prilaz do njega nije markiran, pa je KT Kalić ukinuta. Prilaz na sam Korenski vrh (1101 m), koji se nalazi nekoliko stotina metara u smjeru jugoistoka, nije uređen.
Prilazi Kuterevo – Korenski vrh 2.30 h
Prilaz iz Kutereva jedini je planinarski prilaz na Korenski vrh. U Kuterevo se stiže odvojkom ceste iz Otočca preko Švice za Krasno. U blizini crkve u Kuterevu je utočište za medvjede, zapravo mali zoološki vrt s nekoliko medvjeda. Iz Kutereva treba nastaviti dalje 4 km cestom do zaselka Šporčići (dovde se može prići automobilom, čime se hodanje skraćuje za 1 h). Iz Šporčića se markacije počinju uspinjati strmo uzbrdo kroz bukovu šumu i za 1.30 h stižu na Korenski vrh. Zadnji dio vodi stazom preko razlomljenih stijena. Pred samim vrhom l. je kratak odvojak do kutije sa žigom, a d. ima još 3' na stjenovit vrh (1076 m).
Zemljovid Korenski vrh nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Korenski vrh nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez