Laktin vrh

KT HPO 12.3., 1504 m

Laktin vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Laktin vrh je najistaknutiji vrh u ličkom nizu vrhova srednjeg Velebita. Na cijelom usponu do vrha nema vidika jer vodi šumom, pa je doživljaj iznenadnog vidika s vrha tim snažniji i dojmljiviji.
INFO

Vidik Zbog osamljenog položaja, travnatog vrha i visine odličan je vidikovac. Pogled posebno privlače Dabarski kukovi i bijele stijene Bačić kuka
Koordinate N 44° 37' 15.9'' E 15° 5' 33.3''
Žig Kutija za planinarski žig je u stijeni malo prije vršne livade, a tu je i metalni žig
Prilazi Planinarska kuća Kugina kuća – Laktin vrh 1.30 h
Početna točka jedinog puta na Laktin vrh je planinarska kuća Kugina kuća, o kojoj brinu članovi PD-a željezničar iz Gospića. Ona se nalazi otprilike na sredini dabarske ceste od Sušnja prema Štirovači. Tko dolazi iz smjera Sušnja treba na 4. kilometru skrenuti l. šumskom cestom i njome nastaviti 10 km do Kugine kuće (cestom preko Dabarske kose ima 7 km više). Pristup Kuginoj kući automobilom moguć je i iz Štirovače (11 km) ili iz Gospića preko sela Jadovna (37 km). Od Kugine kuće cestom treba poći pješice 2' prema Štirovači do račvanja ceste i napuštene staje. Lijevo od staje markacija ulazi u šumu i vodi ugodnim šumskim putom najprije do hrpta, a zatim njime u južnom smjeru na vrh. S puta nema vidika, nego se on otvara na kraju uspona, na samom vrhu. Kugina kuća je ishodište i za uspon na obližnji vrh Lisac, koji je kontrolna točka planinarske obilaznice Lički gorski biseri.
Zemljovid Srednji Velebit, 17 (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitska obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez