Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Laktin vrh

KT HPO 12.3., 1504 m

Laktin vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Laktin vrh je najistaknutiji vrh u ličkom nizu vrhova srednjeg Velebita. Na cijelom usponu do vrha nema vidika jer vodi šumom, pa je doživljaj iznenadnog vidika s vrha tim snažniji i dojmljiviji.


INFO

Vidik Zbog osamljenog položaja, travnatog vrha i visine odličan je vidikovac. Pogled posebno privlače Dabarski kukovi i bijele stijene Bačić kuka
Koordinate N 44° 37' 15.9'' E 15° 5' 33.3''
Žig Kutija za planinarski žig je u stijeni malo prije vršne livade, a tu je i metalni žig
Prilazi Planinarska kuća Kugina kuća – Laktin vrh 1.30 h
Početna točka jedinog puta na Laktin vrh je planinarska kuća Kugina kuća, o kojoj brinu članovi PD-a željezničar iz Gospića. Ona se nalazi otprilike na sredini dabarske ceste od Sušnja prema Štirovači. Tko dolazi iz smjera Sušnja treba na 4. kilometru skrenuti l. šumskom cestom i njome nastaviti 10 km do Kugine kuće (cestom preko Dabarske kose ima 7 km više). Pristup Kuginoj kući automobilom moguć je i iz Štirovače (11 km) ili iz Gospića preko sela Jadovna (37 km). Od Kugine kuće cestom treba poći pješice 2' prema Štirovači do račvanja ceste i napuštene staje. Lijevo od staje markacija ulazi u šumu i vodi ugodnim šumskim putom najprije do hrpta, a zatim njime u južnom smjeru na vrh. S puta nema vidika, nego se on otvara na kraju uspona, na samom vrhu. Kugina kuća je ishodište i za uspon na obližnji vrh Lisac, koji je kontrolna točka planinarske obilaznice Lički gorski biseri.
Zemljovid Srednji Velebit, 17 (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitska obilaznica

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.