Neprobić – vrh

KT HPO 20.4., 966 m

Neprobić – vrh
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Neprobić je vrh iznad Slanog, blizu državne granice s BiH, s prekrasnim vidikom prema Slanjskoj uvali, otočju Elafiti i otoku Mljetu te Pelješcu. Prema unutrašnjosti lijepo se vide krševita brda Hercegovine, Zavala i dio Popova polja. Na vrhu se nalazi geodetski stup.


INFO

Vidik Na sjeverozapadnom obzoru vide se Tmor i Crkvina u BiH, a na sjevernom Velika Orlica i Ilijino brdo iznad sela Orahova Dola. Na sjeveroistočnom obzoru vide se Popovo polje i Bjelašnica koja ga nadvisuje. Za dobre vidljivosti na jugoistoku se može vidjeti Sniježnica u Konavlima. Od jugoistoka preko juga do zapada pruža se vidik na Elafitske otoke, Mljet i Pelješac.
Koordinate N 42° 48' 25.5'' E 17° 54' 48.2''
Žig Metalni žig nalazi se na vrhu
Prilazi Majkovi - Neprobić 3 h
Uspon započinje kod ostataka nekadašnje škole u Majkovima i staroga razgranatog hrasta. Put kratko vodi između kuća i suhozida (nekadašnja ulica) do izlaska na građeni put, koji prati do krškog polja Gumanca. Polje Gumance je djelomično šumovito te je pogodno za odmor. Od Gumanca dalje vodi strmija ugažena staza, u početku uz suhozide i kroz visoku makiju a potom po golom kamenjaru, zaobilazeći u luku Ograđenicu (930 m) do Barzinog dolca. Put se nastavlja rubom dolca pa strmije ubrdo do sedla te za 30’ po hrptu stiže do vrha.
Zemljovid Neprobić nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom.
KT drugih obilaznica Neprobić nije kontrolna točka nijedne druge planinarske obilaznice.

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez