Papuk – vrh Lapjak

KT HPO 1.2., 667 m

Papuk – vrh Lapjak
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Lapjak je šumovit vrh na južnom dijelu Papuka. Vrh se nalazi na gorskom hrptu koji se proteže između dolina Veličanke i Dubočanke. Na vršnom zaravanku Lapjaka je geodetski stupić i drvena poučna ploča Parka prirode Papuk, a na njoj planinarski žig.


INFO

Vidik S vrha nema vidika jer je u šumi, ali to nadomješta vidik s obližnjih Tauberovih stijena, gdje je križ
Koordinate N 45° 29' 4.9'' E 17° 39' 14.6''
Žig Žig je pričvršćen na lijevi dio drvene poučne ploče na vrhu Lapjaka. Tko nema Dnevnik HPO-a, treba se fotografirati pred pločom na vrhu (ne na Tauberovim stijenama)
Prilazi Velika – Velička gradina – Lapjak 1.15 h
Velika – Lapjak (kroz Duboku) 1.30 h
Jankovac – vrh Nevoljaš – Lapjak (SPP) 2.30 h
Prilaz na Lapjak počinje u mjestu Velika na južnom podnožju Papuka. Do Velike se stiže automobilom ili vlakom iz smjera Požege (12 km). Od ž. st. treba poći još 2 km cestom do crkve, a zatim d. krakom do kupališta. S ceste za Duboku, 200 m nakon ulaza u kupalište, na brijegu nasuprot zgradi pl. doma Lapjak, između dviju razrušenih kuća, počinje staza koja se strmo uspinje najprije na hrbat, a zatim u jednom zavoju šumom do ruševina Veličkoga grada. Od gradine put vodi samim hrptom iznad ruba kamenoloma kroz šumu uspinjući se nešto blaže do Tauberovih stijena i do vrha. Moguć je i uspon iz Duboke (doline Dubočanke) Šulerovim putom koji počinje kod zgrada bivšeg odmarališta udaljenog 1,5 km od crkve u Velikoj, ali je taj put bolje koristiti za silazak (kružni izlet 2.45 h). Cijeli put preko Veličkoga grada i Lapjaka prema Nevoljašu uredio je Park prirode Papuk kao poučnu stazu.
Zemljovid Turistički zemljovid Papuk ( Park prirode Papuk)
KT drugih obilaznica Slavonski planinarski put (SPP)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez