Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Pelješac – Zmijino brdo – vrh Sv. Ilija

KT HPO 20.1., 960 m

Pelješac – Zmijino brdo – vrh Sv. Ilija 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sv. Ilija je najviši vrh poluotoka Pelješca. Zbog visine i izdvojenog položaja Pelješca to je jedan od najširih i najljepših vidikovaca u hrvatskim planinama. Brdo na kojem se nalazi naziva se Zmijino brdo (Mons vipera) i Perunovo brdo. Ovaj naziv potječe iz pretkršćanskog doba kad je vrh bio kultno mjesto staroslavenskog boga gromovnika, a sadašnje ime vrh je dobio po kapeli sv. Ilije. Sam vrh označen je kupom kamenja i malim drvenim križem te mramornom pločom s natpisom.


INFO

Vidik Vrh je osobit po izvanrednom vidiku na dalmatinsko otočje i na orebićku rivijeru u dubini. U daljini se posebno lijepo vidi Biokovo
Koordinate N 42° 59' 46.7'' E 17° 9' 34.2''
Žig Na vrhu se nalazi metalni žig
Prilazi (Orebić –) Ruskovići – Sv. Ilija 3 h
Bilopolje – Sv. Ilija 2.30 h
Gornja Nakovana – Sv. Ilija 2 h
Uspon na vrh moguć je iz tri glavna smjera: iz zaselka Urkunića 200 m istočno od sela Ruskovića, iz Karmena i Bilopolja ili iz Gornje Nakovane, 6 km sjeverozapadno od Vignja. Stari put iz Ruskovića najstrmiji je, a danas je glavna planinarska staza na Pelješcu ona preko Karmena, odnosno iz Bilopolja sz. od Orebića, gdje je samostan. S glavne ceste do njega se stiže strmom cestom prateći oznake za samostan i vidikovac. Malo iza Bilopolja put ostavlja cestu i počinje se postupno uspinjati kroz nisku makiju, zaobilazeći Zmijino brdo (715 m) sa zapadne strane. Staza je mnogo blaža, otvorenija i ugodnija od staze iz Ruskovića. Od lovačke kuće do vrha ima 30', a put se uspinje uglavnom otvorenim terenom.
Zemljovid Sveti Ilija na Pelješcu obuhvaćen je planinarskim zemljovidom u izdanju HGSS-a
KT drugih obilaznica Sv. Ilija nije KT drugih obilaznica

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.