Petrova gora – vrh Petrovac

KT HPO 7.4., 512 m

Petrova gora – vrh Petrovac 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Petrovac, najviši vrh Petrove gore, prostrana je šumovita visoravan s dva neznatno istaknuta vrška podjednake visine - Velikim i Malim Petrovcem. Na Velikom Petrovcu je zapušten velebni spomenik i memorijalni centar, a na Malom Petrovcu ruševina samostana koji je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde. Zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14. stoljeću bio napušten, a pavlini su se preselili u novi samostan u Kamenskom. U Drugom svjetskom ratu bile su u šumama Petrove gore tajne partizanske bolnice. Petrova gora svoje ime duguje hrvatskom kralju Petru Svačiću koji je prema legendi ovdje poginuo.


INFO

Vidik S vrha nema vidika
Žig Metalni žig HPO-a nalazi se na drvenom stupu 150 m od ruševina samostana na M. Petrovcu u smjeru Velikog Petrovca (na najvišem vrhu)
Prilazi Lovački dom Muljava – Rimski put – Veliki Petrovac – Mali Petrovac 2 h
Lovački dom Muljava – Mali Velebit – Mali Petrovac 1.45 h
Iz Vojnića do vrha Petrove gore vodi široka asfaltna cesta. Do Vojnića se može doći županijskim cestama iz Karlovca i Siska. Za planinarski uspon idealno je ishodište lovački dom »Muljava«, na cesti iz Vojnića prema vrhu Petrove gore. Lovački dom je stalno otvoren i nudi širok izbor jela i pića. U njemu se može nabaviti dnevnik Pl. puta Petrova gora. Od doma do vrha postoje dva podjednako duga puta koji su dionice te obilaznice. Za uspon je pogodnija varijanta po Rimskom putu, koja počinje lijevo od doma.
Zemljovid Pregledan zemljovid Petrove gore nalazi se u dnevniku Pl. obilaznice Petrova gora. U lovačkom domu Muljava može se nabaviti crtana karta Petrove gore u izdanju Hrvatskih šuma
KT drugih obilaznica Pl. obilaznica Petrova gora (Veliki Petrovac, Kraljev grob, Mali Petrovac)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez