Risnjak – vrh

KT HPO 9.6., 1528 m

Risnjak – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Veliki Risnjak jedan je od najslikovitijih hrvatskih vrhova, drugi po visini u Gorskom kotaru, 6 metara niži od Bjelolasice. Na vršnoj stijeni je 1952. uklesan natpis u spomen Schlosseru i Vukotinoviću, istraživačima prirode Risnjaka. Cijelo područje Risnjaka odlikuje se bogatom i raznolikom florom i zanimljivim životinjskim svijetom, te je stoga zaštićeno kao nacionalni park.


INFO

Vidik Vidik s vrha otvoren je na sve strane. Dobro se vide Riječki zaljev, Krk, Učka, Ćićarija, Snježnik, slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasica, Velebit, a na sedlu ispod vrha Schlosserov dom
Koordinate N 45° 25' 53.4'' E 14° 37' 16.6''
Žig Na vrhu je metalni žig. žig utisnut u Schlosserovu domu se ne priznaje
Prilazi
Cajtige – Schlosserov dom 1.15 h
Vilje – Medvjeđa vrata – Schlosserov dom 1.15 h
Lazac – Schlosserov dom 1.30 h
Crni Lug (Bijela vodica) – Schlosserov dom 3 h
Platak (dom Sušak) – Cajtige – Schlosserov dom 3 h
Platak – Rimska vrata – Cajtige – Schlosserov dom 3.30 h
Sa zapadne strane greben Risnjaka odjeljuje od Snježnika duboko usječena dolina kojom vodi šumska cesta od Gornjeg Jelenja prema Gerovu, za planinare vrlo pogodna jer omogućuje najkraći prilaz. S te strane najkraći su usponi od Vilja i od Cajtiga. Na istočnu se stranu padine Risnjaka spuštaju do Crnog Luga, odakle također vodi nekoliko putova.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica), Gorski kotar IV (Risnjak, Snježnik), 14 (Smand)KT drugih obilaznica Goranski pl. put (GPP), Riječka obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak, Transverzala Končarevac, Hrvatske pl. kuće (žig u pl. domu)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez