Sniježnica – Sv. Ilija

KT HPO 20.2., 1234 m

Sniježnica – Sv. Ilija 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske


Sveti Ilija je najviši vrh brda Sniježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo istočnije od vršne točke su kapela sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime, jedna napuštena zidana baraka i komunikacijski odašiljač.


INFO

Vidik U dubini se lijepo vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosanske i hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, Zelengoru i druge, pa na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen te na jugoistok do Komova i Prokletija
Koordinate N 42° 34' 26.0'' E 18° 21' 6.7''
Žig Metalni žig uzidan je na vanjskom zidu kapele, desno od ulaznih vrata
Prilazi Mihanići – Kuna Konavoska – Sv. Ilija 3 h
Ishodište za uspon na Sniježnicu je naselje Mihanići, 1 km prije Pridvorja, na istočnom rubu Konavoskog polja. Ako se dolazi automobilom, treba ići Jadranskom magistralom prema dubrovačkoj zračnoj luci i Čilipima do Zvekovice. Tu desno skreće odvojak za Cavtat, a 100 m prije lijevo skreće cesta kroz Gabrile i Mihaniće za Pridvorje. Iz Mihanića se za 1.30 h uspona stiže do osamljenog sela Kune Konavoske na pola uspona. Do sela se može doći i asf. cestom koja se odvaja oko 500 m iza pošte u Pridvorju, prije Lovorna (5 km uspona u oštrim zavojima do Kune). Od planinarske kuće u Kuni do vrha Sniježnice stiže se širokim građenim putom koji vodi do samoga vrha. Markacija na nekim mjestima krati građenu stazu.
Zemljovid Sniježnica nije obuhvaćena nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Najviši vrhovi hrvatskih županija

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez