Šolta – vrh Vela straža

KT HPO 16.4., 237 m

Šolta – vrh Vela straža 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Vela straža je najviši vrh otoka Šolte. Označen je izdaleka vidljivim bijelim kamenim križem. U blizini vrha je i odašiljač za mobilnu telefoniju. Premda je otok Šolta razmjerno malen, na njemu postoje dva vrha koji nose naziv Vela straža. Niži od njih (221 m) nalazi se nad Donjim Selom i Srednjim Selom i ne treba ga miješati s višim istoimenim vrhom nad Gornjim Selom (237 m), koji je KT HPO-a.


INFO

Vidik S vrha je na sve strane predivan vidik na zelenilo otoka i plavetnilo mora. Dobro se vide Brački kanal, Split, Kozjak i Mosor, a u daljini Biokovo
Koordinate N 43° 21' 27.9'' E 16° 21' 6.8''
Žig Žig je na stubama koje vode prema križu
Prilazi Gornje Selo – Vela straža 35'
Na vrh se ide iz Gornjeg Sela. Na Šoltu se stiže trajektom iz Splita do luke Rogač (1 h). Trajekte u luci Rogač dočekuje autobus koji vozi preko Grohota i Gornjeg Sela (10 km ili 20' vožnje) do Stomorske. Od crkve u središtu Gornjeg Sela treba nastaviti cestom prema Stomorici 200 m do spomenika žrtvama fašizma na rubu naselja. Desno od spomenika vodi sporedna asfaltna cesta i po njoj planinarska markacija 1 km prema groblju. Kod groblja okruženog kamenom ogradom i crkve Gospe od Stomorina prestaje asfalt, a mjesto je pogodno za parkiranje. Od groblja desno do vrha vodi protupožarni put kroz lijepu borovinu. Za uspon od groblja do vrha treba 10'.
Zemljovid Vela straža nije obuhvaćena nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Vela straža nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez