Sveto brdo – vrh

KT HPO 13.7., 1751 m

Sveto brdo – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sveto brdo je najmarkantniji vrh Velebita i posljednji visoki vrh u nizu vrhova nad Paklenicom. Po visini je drugi velebitski vrh - samo 6 metara je niži od Vaganskog vrha. Na samome vrhu stoji velik metalni križ i ploča na kojoj je ispisano deset Božjih zapovijedi.
INFO

Vidik Zahvaljujući svojem istaknutom položaju, Sveto brdo omogućava nesmetan vidik i na ličku i na primorsku stranu
Koordinate N 44° 19' 43.0'' E 15° 34' 11.0''
Žig Na stijeni dvadesetak metara sjeverozapadno od vrha uzidan je metalni žig
Prilazi
Ulaz u NP Paklenica – pl. dom Paklenica – pl. sklonište Ivine vodice – Čičina dolina – Sveto brdo 7.30 hUlaz u NP Paklenica – pl. dom Paklenica – pl. sklonište Ivine vodice – Pl. sklonište Vlaški grad – Sveto brdo 7.30 hMalo Libinje – pl. sklonište Vlaški grad – Sveto brdo 3.30 h
Najpogodniji je prilaz sa slikovite krške visoravni Malo Libinje. Automobilom se iz Modrića na jadranskoj magistrali može po solidnoj makadamskoj cesti doći na Veliko Libinje. Cesta za Libinje započinje kao odvojak na oštrom zavoju neposredno prije ulaska iz smjera Maslenice među prve kuće u Modriću. U početku je strma, ali je poslije blaža i bolja za vožnju. Od proširenja na Velikom Libinju gdje se parkiraju automobili treba pješice nastaviti slabijim kolnikom u sz. smjeru na Malo Libinje. Na sredini M. Libinja treba pronaći markaciju koja se iz Modrića diže prema Vlaškom gradu i njome nastaviti travnatim terenom do planinarskog skloništa Vlaški grad. Uspon od skloništa pod Vlaškim gradom najlakši je prilaz na Sveto brdo.
Zemljovid Paklenica (Astroida), Nacionalni park Paklenica, 19 (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitski planinarski put (VPP)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez