Vilaja – Crni vrh

KT HPO 18.9., 739 m

Vilaja – Crni vrh
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Crni vrh je najviša točka Vilaje, granične planina između Šibensko-kninske i SplitŹsko-dalmatinske županije. Izdiže se iznad Prapatnice, naselja smještenog uz borajsku cestu. Već pri prvom susretu s planinom zapažaju se njezine reljefne osobitosti: niske krške površine i suhe doline prošarane primorskom makijom i rijetkom degradiranom šumom. Na vrhu je geodetski stup te pokraj njega kutija s upisnom knjigom i žigom.


INFO

Vidik S vrha se pruža zanimljiv vidik na Dinaru, Svilaju, Kamešnicu, Biokovo, Mosor, Kozjak, Opor, Labišticu i pitoma naselja u podnožju
Koordinate N 43° 35' 37.2'' E 16° 10' 2.3''
Žig Žig se nalazi u kutiji smještenoj u stijeni malo ispred geodetskog stupa na vrhu
Prilazi Prapatnica – Crni vrh 1.30 h
Put iz Prapatnice jedini je markirani prilaz na najviši vrh Vilaje. Naselje Prapatnica nalazi se na cesti Vrpolje – Trogir, 31 km od Šibenika, a 14 km od Trogira. Od izlaza Prgomet na autocesti Zagreb - Split do Prapatnice ima 8 km. Markacija počinje kod gostionice Zagora u Prapatnici, 1 km od velikog križanja kod Prapatnice u smjeru Trogira. Najprije treba poći 10' sporednim asfaltom do kraja naselja Bojići u podnožju planine, a onda od zadnjih kuća jakim usponom ravno prema vrhu. Put vodi kroz makiju i nakon 1 h uspona izlazi na hrbat kojim se stiže do vrha.
Zemljovid Vilaja nije obuhvaćena nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Crni vrh na Vilaji nije KT drugih obilaznica
footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.