Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Vilaja – Crni vrh

KT HPO 18.9., 739 m

Vilaja – Crni vrh
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Crni vrh je najviša točka Vilaje, granične planina između Šibensko-kninske i SplitŹsko-dalmatinske županije. Izdiže se iznad Prapatnice, naselja smještenog uz borajsku cestu. Već pri prvom susretu s planinom zapažaju se njezine reljefne osobitosti: niske krške površine i suhe doline prošarane primorskom makijom i rijetkom degradiranom šumom. Na vrhu je geodetski stup te pokraj njega kutija s upisnom knjigom i žigom.


INFO

Vidik S vrha se pruža zanimljiv vidik na Dinaru, Svilaju, Kamešnicu, Biokovo, Mosor, Kozjak, Opor, Labišticu i pitoma naselja u podnožju
Koordinate N 43° 35' 37.2'' E 16° 10' 2.3''
Žig Žig se nalazi u kutiji smještenoj u stijeni malo ispred geodetskog stupa na vrhu
Prilazi Prapatnica – Crni vrh 1.30 h
Put iz Prapatnice jedini je markirani prilaz na najviši vrh Vilaje. Naselje Prapatnica nalazi se na cesti Vrpolje – Trogir, 31 km od Šibenika, a 14 km od Trogira. Od izlaza Prgomet na autocesti Zagreb - Split do Prapatnice ima 8 km. Markacija počinje kod gostionice Zagora u Prapatnici, 1 km od velikog križanja kod Prapatnice u smjeru Trogira. Najprije treba poći 10' sporednim asfaltom do kraja naselja Bojići u podnožju planine, a onda od zadnjih kuća jakim usponom ravno prema vrhu. Put vodi kroz makiju i nakon 1 h uspona izlazi na hrbat kojim se stiže do vrha.
Zemljovid Vilaja nije obuhvaćena nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Crni vrh na Vilaji nije KT drugih obilaznica

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.