Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Projektne aktivnosti Penjanje za sve

Projektne aktivnosti „Penjanje za sve“ Slika.

U projektnom kontekstu, Projekt predodređuje formom sljedeće rezultate:

 • Analiza vrijednosti te dobre i loše prakse
 • Provedba i sudjelovanje na Tjednima planinarstva i penjanja
 • Promocija planinarstva/penjanja u zemlji na dva jednodnevna događanja u zemlji
 • Metodologije i Akcijski planovi
 • Diseminacija i multipliciranje
 • Upravljanje projektom i izvještavanje

Neki od rezultata međusobno su povezani i sadrže zajedničke elemente pa se tako npr. Diseminacija i multipliciranje te Upravljanje projektom i izvještavanje provlače kroz sve ostale rezultate.

Hrvatski planinarski savez identificirao je provedbu raznovrsnih oblika edukacije u planinama kao dokazani i najučinkovitiji alat uključivanja javnosti u planinarstvo i povezane sportove i aktivnosti ali i identificirao izazove u provedbi takvih aktivnosti. Od rezultata projekta očekuju se rezultati koji postavljaju temelj kvalitetnom radu na uključivanju javnosti u planinarstvo i osnaživanje programa koje članice HPS-a i sam HPS provode.

Ključni elementi od najveće korisnosti za HPS koje očekujemo kao rezultat projekta:

 1. Izrada, u međunarodnom okviru, paketa materijala nužnih za promociju i provedbu edukacija u HPS-u
 2. Izrada, u međunarodnom okviru, akcijskih planova temeljenih na zaključcima i rezultatima projekta
 3. Promocija metodologije kvalitetnog uključivanja javnosti u planinarstvo/penjanje i održivost

Rezultati

1. Izrada, u međunarodnom okviru, paketa materijala nužnih za promociju i provedbu edukacija u HPS-u

Koji su to materijali čije nacrte želimo testirati u međunarodnom okruženju, usvojiti i korisititi u budućnosti (te neke verificirati pri nadležnim tijelima Republike Hrvatske:

 • Program izvedbe edukacije u sportu ili aktivnosti (planinarenje, sportsko penjanje, alpinizam, čuvari prirode, vodiči, djeca, mladi i osobe s posebnim potrebama, itd.)
 • Program edukacije izvođača edukativnih aktivnosti (Instruktor planinarenja, Instruktor penjanja...) usklađen s nacionalnim zakonodavstvom.
 • Didaktička literatura za polaznike programa i za edukatore (priručnici, instruktorski priručnici, „savezne” skripte i prezentacije, biblioteke, itd.)
 • Promotivno/informativne brošure za opće, specijalističke i stručne razine te Savezne i društvene/klupske razine
 • Savezni akti usmjereni održivosti usvojenih materijala

2. Izrada, u međunarodnom okviru, akcijskih planova temeljenih na zaključcima i rezultatima projekta

Koji su to zaključci temeljem kojih želimo formirati akcijske planove i zaključci čije nacrte želimo testirati u međunarodnom okruženju, usvojiti i korisitit u budućnosti: Tijek projekta dovest će nas do više mogućih zaključaka i potencijalnih akcijskih planova, no neke možemo već sada pretpostaviti te odlučiti kroz projekt dodatno argumentirati i osnažiti buduća moguća nacionalna i EU (su)financiranja, a to su:

 • Potreba za podrškom u provedbi train-the-trainer programa u HPS-u na razini trenera, stručnih instruktora te suradnika u edukaciji za planinarenje i penjanje.
 • Potreba za opremanjem planinarskih objekata u svrhu edukacijskih aktivnosti
 • Potreba za izgradnjom i upravljanjem (HPS-a ili prema od HPS-a utvrđenim pravilima) objektima namjenjenih penjačkim aktivnostima i sportovima (dvorane za sportsko penajnje, alpinistički kampovi i sl.).
 • Stalna promotivno-didaktička podrška HPS-a društvima i klubovima na profesionalnoj razini
 • Stalna stručna podrška HPS-a izgradnji i održavanju penjačkih poligona na profesionalnoj razini

3. Promocija metodologije kvalitetnog uključivanja javnosti u planinarstvo/penjanje i održivosti

Kako bi promovirali metodologiju nužno je prvo je uspostaviti. Tijek projekta će nam svakako donijeti preciznu metodologiju no nužno je sada definirati što ista treba sadržavati, a to je:

 • Na koji način i prema kojim uvjetima organizatori provode edukativne aktivnosti tj. koje minimalne stručne i tehničke uvjete mora organizator zadovoljiti kako bi provodio edukativne aktivnosti
 • Po završetku edukacije, koje se aktivnosti smatraju obveznima da ih organizator provodi s članstvom, koje preporučenima, a koje su uvjet eventualnom daljnjem napredovanju članstva te uloga nacionalnog Saveza u podršci organizatorima i pojedincima
 • Aktivnosti koje Savez može provoditi u svrhu diseminacije metodologije među članstvom i javnosti, bilo u kontekstu podrške ili u kontekstu pokretača izvedbe mjera ili podrške onim pokretačima mjera koji su u mogućnosti iste lokalizirati kao npr. županijski i gradski planinarski savezi


Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Projekt Penjanje za sve | Ciljevi projekta
Projektne aktivnosti | Tjedni planinarstva i penjanja
Projektne novosti | Novosti iz KSP | Novosti iz KA


Sastanak radne skupine za mlade u Bratislavi i njezino daljnje djelovanje

Sastanak radne skupine za mlade u Bratislavi i njezino daljnje djelovanje

11.01.2019.

U sklopu projekta Erasmus + ˝Penjanje za sve˝ održan je sastanak radne skupine za mlade. U Bratislavi 17.-18. 12.2018. sastali su se predstavnici: Tea Čalogović iz Hrvatskog planinsrakog saveza (HPS), Magdaléna Jančíková iz Český horolezecký saveza (ČHS), Viktor Antal Ágoston iz Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség (MHSS) i Janul'ka Oravcová iz Slovenský horolezecký spolok JAMES (SHS JAMES).

Opširnije
Erasmus+ projekt

Erasmus+ projekt "Penjanje za sve" u II. Gimnaziji

15.11.2018.

Dvanaestero učenica i učenika II. gimnazije iz Zagreba sudjelovalo je u Erasmus+ projektu Hrvatskog planinarskog saveza, „Penjanje za sve“. Cilj tog projekta je popularizacija aktivnosti u planinama (i u penjačkim dvoranama) među svim dobnim skupinama te također među osobama s invaliditetom. Planinarenje i penjanje promiču se tako kao zdrav stil života kojim se razvijaju i neke druge kompetencije, poput timskog duha, empatije, upornosti i svijesti o očuvanju okoliša te zanimljiv način provođenja slobodnog vremena.

Opširnije
Penjanje za sve i Mali Princ na Velebitu

Penjanje za sve i Mali Princ na Velebitu

13.11.2018.

Treća akcija u organizaciji HPD Mosor, a u sklopu projekta Penjanje za sve održana je u subotu 10. studenoga 2018. na Velebitu, na prekrasnoj stazi Malog Princa. Na akciji je sudjelovala jedna osoba s invaliditetom te dva vodiča HPS-a.

Opširnije
Alpinistički osvrt na Erasmus+ projekt Penjanje za sve

Alpinistički osvrt na Erasmus+ projekt Penjanje za sve

10.11.2018.

Od 2016. godine tim HPS-a s još pet partnerskih saveza, Slovenije, Italije, Mađarske, Češke i Slovačke sudjeluje u projektu „Penjanje za sve“ sufinanciranom od strane EU a putem fonda Erasmus+. Od 2016. do 2018. godine održano je pet susreta planinara i penjača partnerskih zemalja...

Opširnije
Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića ostvarili su prva penjačka iskustva na Kalniku

Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića ostvarili su prva penjačka iskustva na Kalniku

09.11.2018.

13. listopada 2018. Učenici 3. b razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba sudjelovalo je u akciji promocije penjanja za mlade u sklopu projekta “Penjanje za sve”. Akcijom je upravljala Ivana Podnar, voditeljica tima HPS-a na projektu te ujedno i razrednica navedene skupine srednjoškolaca.

Opširnije
HPS podržava inkluziju osoba s invaliditetom u planinarstvo

HPS podržava inkluziju osoba s invaliditetom u planinarstvo

09.11.2018.

U nedjelju 13. listopada 2018. na Kalniku, Radna skupina za osobe s invaliditetom Komisije za vodi;e HPS-a izvela je poligonsko predstavljanje penjačkih, naprednih planinarskih i speleoloških tehnika kretanja u stijeni za gluhe i nagluhe osobe.

Opširnije
Penjanje za sve - promocija penjačkih aktivnosti za planinare HPD-a Zagreb-Matica

Penjanje za sve - promocija penjačkih aktivnosti za planinare HPD-a Zagreb-Matica

23.10.2018.

U nedjelju 13. listopada 2018. na Kalniku, Alpinistički odsjek HPD Matica-Zagreb izveo je poligonsko predstavljanje penjačkih, naprednih planinarskih i speleoloških tehnika kretanja u stijeni za 22 člana Visokogorskog odsjeka svoga društva.

Opširnije
Penjanje za sve s djecom na Marjanu

Penjanje za sve s djecom na Marjanu

22.10.2018.

Na južnim obroncima Marjana, u subotu 20. listopada 2018. održana je akcija u sklopu promotivnih aktivnosti projekts “Penjanje za sve” kojeg provodi Hrvatski planinarski savez sufinanciran sredstvima EU fonda Erasmus+. Akciju je na terenu organizirao HPD Mosor iz Splita uz veliku pomoć planinarskih vodiča iz PK Split te sportskih penjača iz SPK Marulianus i SPK Lapis.

Opširnije
Penjanje za sve, OSI na klinčanom putu kod Omiša

Penjanje za sve, OSI na klinčanom putu kod Omiša

10.10.2018.

Hrvatski planinarski savez i pet partnerskih EU planinarskih saveza, uz podršku fonda Erasmus+, provodi projekt pod nazivom „Penjanje za sve“ - promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve. Cilj projekta je kroz različite aktivnosti omogućiti poboljšanje kvalitete života osobama s invaliditetom kroz boravak i aktivnosti u prirodi.

Opširnije
Tjedan planinarstva i penjanja u Italiji (video)

Tjedan planinarstva i penjanja u Italiji (video)

26.09.2018.

Aosta, biser europskog i svjetskog planinarstva, bila je tjedan dana, od 16 do 22 rujna 2018. dom 100 alpinista i planinara iz Hrvatske, Češke, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Italije tijekom VI. susreta u sklopu projekta „Penjanje za sve“ sufinancirnog od europskog fonda Erasmus+.

Opširnije

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.