Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski putovi

Planinarska markacija Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama ili komisijama planinarskih društava. Njihov rad usklađuje Komisija za planinarske putove HPS-a.

Komisija za planinarske putove


E-mailputovi@hps.hr
Pročelnica Bernarda Huzjak
Zamjenik pročelnice Hrvoje GoldAkti i obrasci Komisije za planinarske putove

Pravilnik Komisije za planinarske putove HPS-a (PDF)
Izvještaj o markacističkim aktivnostima (MS Word) / (PDF)
Izvještaj o markacističkoj akciji (MS Word) / (PDF)
Postupak registracije novog planinarskog puta (PDF)
Podaci o markiranom putu (MS Word) / (PDF)
Obrazac zahtjevnog puta (MS Word) / (PDF)
Označavanje broja puta na terenu (PDF)
Jedinstveni planinarski putokaz (PDF)
Uvjeti za registraciju obilaznice (PDF)
Upitnik obilaznice (MS Excel) / (PDF)

Bilješka i preporuke s prvog susreta predstavnika stručnih komisija za planinarske putove PSH, PSS, PZS, Kalnik 5.-7.10.2018.

Bilješka sa susreta (PDF)
Način označavanja planinarskih putova – preporuke (PDF)
Školovanje markacista preporuke – preporuke (PDF)
Prednosti i nedostaci zakonske regulative o planinarskim putovima (PDF)

Djelovanje Komisije za planinarske putove

Markiranje planinarskog puta Osnovni cilj Komisije za planinarske putove HPS-a je da usklađuje brigu o planinarskim putovima u Hrvatskoj. Također, zadaća Komisije je da stalno poboljšava razinu informiranosti o planinarskim putovima, a posredstvom Hrvatske planinarske obilaznice, Velebitskog planinarskog puta i Velebitske obilaznice dovede što više planinara do najljepših vrhova i mjesta u našim planinama.

Komisija za planinarske putove HPS-a djeluje kroz suradnju sa svim planinarskim društvima te županijskim i gradskim savezima koji brinu i ujedno jedini raspolažu sa svim informacijama o postojećim planinarskim putovima i obilaznicama.

U Hrvatskoj ima nekoliko tisuća kilometara planinarskih putova

Tečaj za markaciste Putem tečajeva za markaciste i izravne suradnje s planinarskim društvima Komisija za planinarske putove nastoji postići da se svi putovi označavaju na isti način, da se koriste jednake oznake na pravim mjestima (markacije nisu jedine planinarske oznake!), da svaki posjetitelj može znati kamo put vodi i koliko je daleko cilj, i najvažnije, da kretanje po planinama bude što sigurnije i jednostavnije.

Komisija za planinarske putove HPS-a vodi popis planinarskih putova, uz posebnu brigu o njihovom optimalnom rasporedu, gustoći, opravdanosti i stanju planinarskih oznaka. Također, Komisija vodi popis registriranih markacista te brine o usavršavanju, školovanju i dodjeljivanju naslova »markacist«. Pri trasiranju i markiranju novih putova i planinarskih obilaznica te pri izradi dnevnika, vodiča i karata, Komisija pruža stručne savjete i upute. Komisija vodi i registar planinarskih obilaznica. Uz navedeno, Komisija za planinarske putove vodi i brigu o planinarskim obilaznicama državnog značaja: Hrvatskoj planinarsko obilaznici (HPO) i Velebitskom planinarskom putu (VPP). Godine 1994. osnovana je i Velebitska obilaznica koja obuhvaća vrhove sjevernog i srednjeg Velebita. Članovi Komisije obavljaju pregled ispunjenih dnevnika i obilaznicima izdaju odgovarajuće značke i priznanja, te vode registar obilaznika.

Zadaci Komisije za planinarske putove

Markacija na stablu Prema Pravilniku Komisije za planinarske putove, zadaci i nadležnost Komisije jesu:

 • briga o unapređivanju rada pri uređivanju planinarskih putova i pomoći planinarskim društvima, koja to ne mogu sama obavljati
 • sudjelovanje pri izradi vodiča, planinarskih karata i drugih planinarskih stručnih publikacija
 • registriranje i vođenje popisa markacista
 • vođenje popisa planinarskih putova i obilaznica te njihova registracija
 • pregled ispunjenih dnevnika obilaznica, izdavanje značaka ili priznanja za obilaznice koje održava HPS
 • organiziranje školovanja i stručnog usavršavanja markacista
 • odgovorno sudjelovanje u rješavanju pitanja od međusobnog značenja s istovrsnim komisijama planinarskih saveza susjednih država
 • pripremanje programa i planova za uređivanje planinarskih putova prema potrebama HPS-a
 • unapređivanja načina prikupljanja podataka o planinarskim putovima pomoću suvremenihmetoda (GPS)
 • utvrđivanje načina za jednoobrazno vođenje kartografskih i ostalih podataka koje obrađuje Komisija
 • objavljivanje podataka o planinarskim putovima i obilaznicama na internetskim stranicama HPS, u Hrvatskom planinaru i ostalim glasilima

Planinarska staza na otoku RabuPoveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarske obilaznice | Hrvatska planinarska obilaznica | Hrvatski vrhovi
Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti


Počivao u miru

Počivao u miru

19.03.2019.

Tužnog srca javljamo da nas je zauvijek napustio dugogodišnji pročelnik Komisije, učitelj mnogih generacija markacista, vrijedni planinarski aktivist, gospodin Tomislav Pavlin.

Opširnije
Aktivnosti Komisije u Samoborskom gorju i na Medvednici

Aktivnosti Komisije u Samoborskom gorju i na Medvednici

04.03.2019.

Završne aktivnosti markacističkog tečaja odvijale su se prošlog vikenda na putevima Samoborskog Gorja i Medvednice.

Opširnije
Podijeljena su najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2018. godinu i promovirana Interaktivna planinarska karta Hrvatske

Podijeljena su najviša priznanja Hrvatske planinarske obilaznice za 2018. godinu i promovirana Interaktivna planinarska karta Hrvatske

16.12.2018.

Svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja planinarima koji su obišli od 100 do 150 kontrolnih točaka uz ispunjene i druge dodatne uvjete obilaznice, održana je u subotu 15. prosinca 2018. u organizaciji Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza.

Opširnije
Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Splitu od 7. do 9. prosinca 2018.

Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Splitu od 7. do 9. prosinca 2018.

12.12.2018.

Na inicijativu HPD Mosor, Split, a u želji da se stručnim osposobljavanjem novih markacista stvore još bolji uvjeti za brigu o planinarskim putevima, Komisija za planinarske putove HPS-a organizirala je temeljni tečaj za markaciste i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista, prvenstveno za članove planinarskih društava Splitsko-dalmatinske županije.

Opširnije
Svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice 15. prosinca 2018.

Svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice 15. prosinca 2018.

06.12.2018.

Svečana dodjela posebnih, visokih i najviših priznanja Hrvatske planinarske obilaznice održati će se u subotu, 15. prosinca 2018. u 11 sati, u Amfiteatru Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, zgrada 69, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 u Zagrebu.

Opširnije
Markacističke aktivnosti u Splitsko–dalmatinskoj županiji 8. i 9. prosinca 2018.

Markacističke aktivnosti u Splitsko–dalmatinskoj županiji 8. i 9. prosinca 2018.

10.11.2018.

Komisija za planinarske putove organizira tečaj za markaciste prvenstveno za članove planinarskih društava Splitsko – dalmatinske županije.

Opširnije
Uređenje planinarskih putova oko Liča

Uređenje planinarskih putova oko Liča

19.10.2018.

Komisija za planinarske putove je u subotu, 13.10.2018., kao završni dio tečaja dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, provela akciju rada na terenu.

Opširnije
Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

06.10.2018.

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Opširnije
Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

Završene aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

04.10.2018.

Komisija za planinarske putove održala je 29. i 30. rujna 2018. sastanak s predstavnicima planinarskih društava, HGSS, HŠ, JU zaštićenih područja, TZ i lokalne samoprave Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije i drugi dio tečaja za markaciste kao nastavak prvog dijela održanog na Kalniku, pred dva tjedna.

Opširnije

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.