Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održavanje i osnivanje planinarskih putova

Link na dokument: Postupak registracije novog planinarskog puta (PDF)

Komisija za planinarske putove godinama njeguje suradnju s planinarskim društvima rješavajući brojna pitanja oko održavanja planinarskih putova i planinarskih obilaznica, školovanja markacista i sl.

Komisija se, surađujući s planinarskim društvima upustila u značajan posao izrade Registra planinarskih putova u Hrvatskoj. Prikupljanje i obrada tako velikog fonda podataka, uz pomoć vlastitog softverskog rješenja, u poodmakloj je fazi. Registar je s trenutno raspoloživim podacima objavljen na Web adresi: https://info.hps.hr/putovi/

Većina društava aktivno surađuje i u rješavanju brojnih spornih pitanja, posebno onih koja se odnose na osnivanje novih planinarskih putova i obilaznica.

Stav HPS-a je da planinarske putove treba održavati na postojećoj razini, a nove trasirati samo uz detaljnu analizu i suglasnost Komisije za planinarske putove.

Međutim, mnoga, tek osnovana, planinarska društva žele markirati novi planinarski put ili osnovati obilaznicu i na taj način dati svoj doprinos planinarstvu. To je razumljivo, ali takva društva u tome uglavnom nemaju ili imaju vrlo malo iskustva. Poseban je problem što nemaju osposobljenih markacista.

O tome kako planirati i označiti novi planinarski put i što sve treba učiniti da se osnuje planinarska obilaznica razrađena su i propisana pravila, a sve radi što bolje obaviještenosti i veće sigurnosti planinara.

Za osnivanje novih planinarskih putova ili planinarskih obilaznica osobito na brdima na kojima ih nema ne bi trebalo biti značajnih prepreka ako se poštuje određena procedura.

Prvi je korak svoju želju i ideju prezentirati Komisiji, koja će, razmotrivši potrebu za novim planinarskim putovima, uz suglasnost pružiti i odgovarajuću stručnu pomoć. Samo tako dogovorno osnovani put može biti upisan u Registar planinarskih putova HPS-a.

Mnogo je potrebnije, važnije i značajnije redovito održavati postojeće planinarske putove.

Pozivamo svako, a posebno novoosnovana planinarska društva da se aktivno uključe upravo u ovu aktivnost.

Kvalitetno održavani planinarski putovi ogledalo su društava koja su o njima preuzela brigu, nasuprot tome i najljepši novoosnovani planinarski put koji se ne održava stoji kao tužan spomenik nebrige njegovog osnivača.

Također pozivamo sva društva da nam i u ubuduće pomažu osvježavati podatke u Registru putova, za koji ponavljamo Web adresu: https://info.hps.hr/putovi/.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Komisija za planinarske putove | Planinarske obilaznice | Hrvatski vrhovi
Novosti iz Komisije za planinarske putove | Markacije | Markacisti

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.