Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Pedeseta obljetnica Velelebitskog planinarskog puta

subota, 13.07.2019.

U sklopu, ili točnije na kraju, praktičnog dijela markacističkog tečaja održanog na putovima oko planinarske kuće Alan, upriličena je 7. srpnja prigodna svečanost obilježavanja 50. obljetnice Velebitskog planinarskog puta. Tim su povodom istaknute planinarske udruge, markacisti, javne ustanove i svi oni koji su se tijekom 50 godina postojanja Velebitskog planinarskog puta osobito istaknuli pri obilježavanju, održavanju, promociji ili bilo na koji drugi način pridonijeli boljitku, zacijelo najpopularnije hrvatske vezne planinarske obilaznice. Istodobno, uručene su i zahvalnice Hrvatskog planinarskog saveza zaslužnicima koji su nazočili svečanosti.*

Sve prisutne pozdravila je Bernarda Huzjak, pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a, nazočnima se u ime Radne skupine za obilaznice Komisije prigodnim riječima obratio i Ronald Schreiner, a zatim je Alan Čaplar, glavni tajnik HPS-a ukratko istaknuo manje poznata zbivanja vezana uz povijest i uspostavljanje Velebitskog planinarskog puta, prisjećajući se kazivanja osnivača, poticatelja i promotora - prof. dr. sc. Željka Poljaka.

Zahvalnice je uručio prof. dr. sc. Darko Grundler, predsjednik Izvršnog odbora HPS-a, a na kraju svečanosti prisutnima se obratila Jadranka Čoklica, potpredsjednica HPS-a.

No da napišemo koju i o pedesetgodišnjaku: Velebitski planinarski put uspostavljen je - 4. srpnja 1969. godine nakon dvogodišnjeg pripremnog razdoblja. Svečano otvorenje upriličeno je ispred planinarskog doma na Zavižanu koji je i sam tada otvoren nakon obnove. Svečanosti je nazočilo oko 400 planinara.

To je uzdužna planinarska staza Velebitom koja je od ishodišta na Zavižanu do cilja u Paklenici duga stotinjak kilometara. Povezuje najljepše predjele Velebita, a s odvojcima omogućuje pristup usputnim vrhovima i brojnim velebitskim lokalitetima koji nisu uključeni u kontrolne točke ove planinarske obilaznice.

Prvo izdanje dnevnika sadržavalo je 17 kontrolnih točaka. Tako je bilo sve do Domovinskog rata kada prolaz Velebitskim planinarskim putom nije bio moguć. Za privremenu zamjenu uspostavljena je Velebitska obilaznica s djelomično zadanim kontrolnim točkama sjevernog i srednjeg Velebita.

Prvobitna trasa obilaznice ponešto je promjenjena nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Glavni odbor HPS-a prihvatio je prijedlog Komisije za planinarske putove i na sjednici održanoj 29. siječnja 2000. godine donio odluku o obnavljanu VPP-a. Obnovljena trasa Puta otvorena je 17. lipnja 2000. godine na Zavižanu u sklopu obilježavanja 125. obljetnice organiziranog hrvatskog planinarstva uz poticaj i pripremu Tomislava Pavlina i suradnika. Posljednje izdanje dnevnika otisnuto 2012. godine ima 21 kontrolnu točku, a iduće, sukladno prijedlogu HPD-a Paklenica, Zadar, imat će jednu više (vrh Liburniju, a umjesto pl. skloništa Ivine Vodice uvrstit će se obnovljeno planinarsko sklonište Vlaški grad).

O popularnosti i značenju velebitskog planinarskog puta najviše govori podatak o posjećenosti. Od osnutka do danas VPP je prošlo preko 2300 obilaznika.

Na kraju istaknimo i neke darove slavljeniku: Komisija za planinarske putove organizirala je 6. i 7. srpnja radnu akciju na području sjevernog i srednjeg Velebita, a osobito na trasi Velebitskog planinarskog puta i njegovih poveznica. Prof dr. sc. Drago Špoljarić, član Komisije za planinarske putove priprema i uskoro će prezentirati e-dnevnik VPP-a. Bit će to, nakon e-dnevnika HPO-a i HPK-a, treći dnevnik hrvatskih planinarskih obilaznica u elektroničkom obliku.

Dakako ovdje treba istaknuti i prigodni obilazak skupine planinarki i planinara HPD-a Željezničar, Zagreb, koji su neposredno uoči 50. obljetnice VPP-a jednokratno prošli trasom puta u cjelosti.

*Planinarskim udrugama i markacistima koji su bili spriječeni doći na podjelu zahvalnica, Komisija za planinarske putove omogućit će da ih preuzmu polovicom prosinca uoči dodjele priznanja Hrvatske planinarske obilaznice.

Komisija za planinarske putove

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u (22.02.2020.)

U Domu HPS-a u Zagrebu 22. veljače održani su sastanak članova Izvršnog odbora s pročelnicima komisija HPS-a i interdisciplinarno savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u.

Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Slovenski planinari na E12

Slovenski planinari na E12 (28.01.2020.)

Nakon četiri dionice, a u mjesecu siječnju četvrti puta, tijekom četiri godine, slovenski planinari uspješno su završili prvu hrvatsku dionicu Europskog pješačkog puta E12.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.