Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2019.

subota, 07.09.2019.

Ovogodišnji skup Glavno da se klajmba započinje u subotu, 5. listopada, a završava u utorak, 8. listopada. Kao i prethodnih godina, očekujemo vas u Gornjem Kričku (u Brelima), gdje će biti osiguran prostor za podizanje šatora, kao i mogućnost spavanja u sportskoj dvorani škole u kojoj će se održati i predavanje. Osigurani su sanitarni čvor i pitka voda. Večera će biti u subotu i u nedjelju. Molimo da ponesete vlastiti pribor za jelo.

Kao i prijašnjih godina, dnevni red memorijala je preko dana penjanje i planinarenje, a navečer predavanje, druženje, zajednička večera i nezaboravni tulum(i) pod zvijezdama. U subotu i nedjelju moći ćete nabaviti majice koje ove godine dizajnira splitska animatorica, alpinistica i dugogodišnja članica HGSS-a, Iva Božić.

Predavanje će se održati u subotu, 5. listopada u 19.30. Ove godine imamo čast ugostiti još jednu svjetsku zvijezdu alpinizma, Silva Karu. Nakon predavanja moći ćete nabaviti i njegovu knjigu "Alpinist".

Silvo Karo je jedan od najvećih alpinista našeg vremena i jedan od glavnih protagonista zlatnog doba slovenskog penjanja. Rođen je 1960. godine, a svoj trag ostavio je na svim gorjima svijeta- od Patagonije preko Alpi pa sve do Himalaje. Ostvario je mnoge značajne i nevjerojatne uspone, no njegovo remek-djelo vjerojatno je smjer u zapadnoj stijeni Baghiratija III (6454 m/nm) koji je ispenjao s Janezom Jegličem 1990. godine. Taj je smjer dug 1300 metara a uključuje detalje ocjena VIII i A4. Osim tog smjera, ispenjao je neke od najtežih i najnevjerojatnijih prvenstvenih smjerova u Patagoniji, poput Directisima del diablo (1200m, VII, A4, AI5), Directisima del inferno (1200m, VIII+, A4, M6/6, AI5) te također Psycho vertical (950m, VII, A3, 90*). Posljednjih je godina ljeti vrlo aktivan u slovenskim Alpama gdje je ispenjao brojne prvenstvene smjerove koji, čini se, još uvijek čekaju prve ponavljače iz Hrvatske.

Osim predvanja, moći ćete pogledati izložbu fotografija jednog od velikana hrvatskog alpinizma, Stanka Gilića. Fotografije je odabrao član Riječkog alpinističkog kluba Andrija Rubinić, a bit će izložene u školskoj dvorani.

Vjerujemo da ćete svi uživati u predavanju, druženju i izložbi!

Molimo da svoj dolazak najavite na sljedeću e-mail adresu: glavno.da.se.klajmba1@gmail.com. Prijave ne moraju biti pojedinačne, a na istu adresu možete pisati i ukoliko imate kakvih pitanja vezanih uz skup. U prijavama napišite iz kojeg ste društva te datum, mjesto i državu rođenja, vrstu isprave (putovnica ili osobna iskaznica) te broj isprave (podaci potrebni za turističku zajednicu- kako bismo olakšali prijavu). Molimo da prijave pošaljete do 1. listopada zbog lakše organizacije obroka za sudionike.

Napominjemo da su svi sudionici skupa koji koriste kamp dužni platiti boravišnu pristojbu u iznosu od 8 kuna po danu boravka,

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.