Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Predstavljanje monografije Planinska satnija Velebit

petak, 27.09.2019.

Slika.Povodom 28. obljetnice osnivanja te ratne postrojbe Hrvatske vojske u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Trg Marka Marulića 21 (Velika čitaonica) održat će se svečana promocija knjige „Planinska satnija Velebit“ autora Tomislava Šulja.

U proljeće 1991. godine u prostorijama Hrvatskoga planinarskog saveza u Kozarčevoj ulici u Zagrebu pod vodstvom poznatog alpinista Jerka Kirigina, poslije i ratnog zapovjednika Planinske satnije Velebit, počeli su se okupljati alpinisti, speleolozi, visokogorski skijaši, a mnogi od njih bili su i gorski spašavatelji. Svi oni dragovoljno su željeli pomoći u obrani Hrvatske smatrajući da u ratu koji je bio na pomolu svoj najveći doprinos mogu pružiti na terenu kojeg od njih nitko bolje ne poznavaje i na kojem se najbolje snalaze, a to su hrvatske planine.

Ratni put započet je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita i taj je dan, rođendan Planinske satnije Velebit.

Satnija je prvo ustrojena kao samostalna postrojba Zbora narodne garde, ali pod okriljem Ministarstva unutarnjih poslova, a od siječnja 1992. godine formacijski je počela djelovati kao Specijalna postrojba Glavnog stožera Hrvatske vojske te takva i ostala do kraja Domovinskog rata.

Monografija o Planinskoj satniji Velebit zamišljena je kao poseban, drugačiji projekt u odnosu na monografije koje su dosad objavljene o postrojbama iz Domovinskog rata. Naime, knjiga je objavljena na dva jezika (hrvatskom i engleskom) i na taj način dostupna ljubiteljima planina i vojne povijesti i izvan granica Hrvatske.

Ratna priča o Planinskoj satniji Velebit obrađena je u 20 poglavlja, zaključno s oslobodilačkom operacijom Oluja, a sastoji se od tri razdoblja. U prvom, od jeseni 1991. godine satnija je zajedno s dolinskom bazom u domu u Velikoj Paklenici te visinskim ispod Buljme i na Ivinim Vodicama obavljala zadaće izviđanja i obrane središnjeg grebena južnog Velebita od Golovrha do Svetog brda. Drugo razdoblje započinje u zimi 1993. nakon akcije Maslenica kada je satnija rješavala penjačke, planinarske i logističke probleme u zaleđenom i snijegom pokrivenom planinskom terenu crte bojišnice, povećavajući sigurnost ostalih postrojbi Hrvatske vojske i policije koje su se smjenjivale čuvajući oslobođeno područje Velebita. Posljednje razdoblje bilo je od 1994. do kraja Domovinskog rata kada su na Velebitu i Velikoj Paklenici održavani desetodnevni tečajevi iz planinarsko-alpinističke obuke, speleologije, gorskog spašavanja i djelovanja u planinama u svim vremenskim uvjetima za pripadnike postrojbi za specijalne namjene i gardijskih brigada Hrvatske vojske. U desetodnevnim tečajevima u godinu dana obučeno je preko 1000 hrvatskih časnika i vojnika.

Na predstavljanju knjige na koje se pozivaju i zagrebački planinari govorit će dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, recezent dr.sc. Domagoj Novosel, Darko Berljak, pripadnik Satnije koji je napisao uvod te knjige i poglavlje o povijesti ratovanja u planinama i autor knjige dr.sc. Tomislav Šulj.

Slika.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019. (08.11.2019.)

U ovom broju planinarimo po Karpatima, Kleku, Ugljanu, Pašmanu, Svilaji i feratama na Omiškoj Dinari i kanjonu Zrmanje.

Skupštine UIAA i EUMA

Skupštine UIAA i EUMA (07.11.2019.)

Od 31. listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA).

Listopadski broj Hrvatskog planinara

Listopadski broj Hrvatskog planinara (22.10.2019.)

Uspon na otok Jabuku, Moslavci na Mjesecu, nepoznati Kirgistan i Kazahstan, 500 km pješačenja po jugu Poljske, Najstariji hrvatski planinar, samo su neke od vrlo zanimljivih tema ovog broja.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.