Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Predstavljanje monografije Planinska satnija Velebit

petak, 27.09.2019.

Slika.Povodom 28. obljetnice osnivanja te ratne postrojbe Hrvatske vojske u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Trg Marka Marulića 21 (Velika čitaonica) održat će se svečana promocija knjige „Planinska satnija Velebit“ autora Tomislava Šulja.

U proljeće 1991. godine u prostorijama Hrvatskoga planinarskog saveza u Kozarčevoj ulici u Zagrebu pod vodstvom poznatog alpinista Jerka Kirigina, poslije i ratnog zapovjednika Planinske satnije Velebit, počeli su se okupljati alpinisti, speleolozi, visokogorski skijaši, a mnogi od njih bili su i gorski spašavatelji. Svi oni dragovoljno su željeli pomoći u obrani Hrvatske smatrajući da u ratu koji je bio na pomolu svoj najveći doprinos mogu pružiti na terenu kojeg od njih nitko bolje ne poznavaje i na kojem se najbolje snalaze, a to su hrvatske planine.

Ratni put započet je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita i taj je dan, rođendan Planinske satnije Velebit.

Satnija je prvo ustrojena kao samostalna postrojba Zbora narodne garde, ali pod okriljem Ministarstva unutarnjih poslova, a od siječnja 1992. godine formacijski je počela djelovati kao Specijalna postrojba Glavnog stožera Hrvatske vojske te takva i ostala do kraja Domovinskog rata.

Monografija o Planinskoj satniji Velebit zamišljena je kao poseban, drugačiji projekt u odnosu na monografije koje su dosad objavljene o postrojbama iz Domovinskog rata. Naime, knjiga je objavljena na dva jezika (hrvatskom i engleskom) i na taj način dostupna ljubiteljima planina i vojne povijesti i izvan granica Hrvatske.

Ratna priča o Planinskoj satniji Velebit obrađena je u 20 poglavlja, zaključno s oslobodilačkom operacijom Oluja, a sastoji se od tri razdoblja. U prvom, od jeseni 1991. godine satnija je zajedno s dolinskom bazom u domu u Velikoj Paklenici te visinskim ispod Buljme i na Ivinim Vodicama obavljala zadaće izviđanja i obrane središnjeg grebena južnog Velebita od Golovrha do Svetog brda. Drugo razdoblje započinje u zimi 1993. nakon akcije Maslenica kada je satnija rješavala penjačke, planinarske i logističke probleme u zaleđenom i snijegom pokrivenom planinskom terenu crte bojišnice, povećavajući sigurnost ostalih postrojbi Hrvatske vojske i policije koje su se smjenjivale čuvajući oslobođeno područje Velebita. Posljednje razdoblje bilo je od 1994. do kraja Domovinskog rata kada su na Velebitu i Velikoj Paklenici održavani desetodnevni tečajevi iz planinarsko-alpinističke obuke, speleologije, gorskog spašavanja i djelovanja u planinama u svim vremenskim uvjetima za pripadnike postrojbi za specijalne namjene i gardijskih brigada Hrvatske vojske. U desetodnevnim tečajevima u godinu dana obučeno je preko 1000 hrvatskih časnika i vojnika.

Na predstavljanju knjige na koje se pozivaju i zagrebački planinari govorit će dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, recezent dr.sc. Domagoj Novosel, Darko Berljak, pripadnik Satnije koji je napisao uvod te knjige i poglavlje o povijesti ratovanja u planinama i autor knjige dr.sc. Tomislav Šulj.

Slika.

Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Slovenski planinari na E12

Slovenski planinari na E12 (28.01.2020.)

Nakon četiri dionice, a u mjesecu siječnju četvrti puta, tijekom četiri godine, slovenski planinari uspješno su završili prvu hrvatsku dionicu Europskog pješačkog puta E12.

22. Vincekov pohod

22. Vincekov pohod (21.01.2020.)

Po 22. puta PD Bundek uspješno je organizirao Vincekov pohod. O uspješnosti organizacije govori i službeni broj sudionika: 3620 sudionika (3000 odraslih, 600 djece i 20 pasa), iako je stvarni broj sudionika bio i veći zbog mogućnosti priključivanja pohodu na usputnim stajalištima.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.