Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Novo planinarsko sklonište Zlatko Prgin

ponedjeljak, 30.09.2019.

Uzvanici ispred planinarskog skloništa

Na Dinari, najvišoj hrvatskoj planini, se u subotu, 28. rujna 2019. g., u 12.30 sati na 1543 metra nadmorske visine, u šumarku podno Bukvinog vrha, otvorilo novo planinarsko sklonište „Zlatko Prgin“, kruna višegodišnjeg volonterskog rada članova šibenskog Hrvatskog planinarskog kluba Sveti Mihovil koje će stalno biti otvoreno za sve planinare u pohodu na Dinaru i na putu na najviši hrvatski vrh Sinjal (1831 m). Sklonište je dobilo ime po Zlatiboru - Zlatku Prginu, prvom predsjedniku i jednom od osnivača Kluba koji je stradao prilikom uspona na Aconcaguu 1999. godine.

Uz prisutnost brojnih planinara iz planinarskih društava Šibensko – kninske županije, Hrvatske te Slovenije, članova HGSS Stanice Split te HGSS Stanice Šibenik koja je ujedno bila i faktor sigurnosti svih uzvanika, predsjednik HPK Sveti Mihovil Mate Protega je uz prigodne riječi zahvalio svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog zahtjevnog zadatka, poduzeću Pro Automatika na donaciji materijala za oblaganje skloništa i svim članovima koji su svojim predanim i napornim radom omogućili da niz sljedećih desetljeća generacije planinara imaju ugodno, komforno i sigurno mjesto za zaklon i boravak na planini. Presjecanjem svečane vrpce proglasio je sklonište službeno otvorenim.

U ime Hrvatskog planinarskog saveza prigodnim riječima obratila se Aida Barišić.

Nakon svečanog dijela svi prisutni su nastavili s ugodnim druženjem uz tanjur planinarskog graha iz velikih lonaca koje su članovi Kluba također iznijeli na svojim leđima.

HPK Sveti Mihovil, Šibenik

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a

145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a (15.10.2019.)

Na današnji dan, 15. listopada 1874. u zgradi Narodnog muzeja u Zagrebu, u uredu kustosa Đure Pilara održan osnivački sastanak Hrvatskog planinarskog družtva.

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima (15.10.2019.)

Za vikend 12. i 13. listopada provedena je akcija obnove Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima na Sjevernom Velebitu. Vrijedni članovi PD-a Gromovača iz Otočca su zajedno s Ivanom Juretićem prionuli zamjeni pokrova na Rossijevoj kolibi, koji je nastradao proljetos u neveri.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a (01.10.2019.)

Radi prikupljanja podataka za kalendar akcija HPS-a na elektroničke adrese svih planinarskih udruga poslan je poziv za unošenje podataka o većim akcijama koje udruge planiraju organizirati u idućoj godini. Za razliku od prethodnih godina, podaci o planiranim akcijama prikupljaju se isključivo putem web obrasca na webu HPS-a. Kalendar akcija objavit će se u zidnom kalendaru HPS-a, u časopisu »Hrvatski planinar« te na webu HPS-a www.hps.hr.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.