2021. godina - Međunarodna godina špilja i krša

četvrtak, 10.10.2019.

Međunarodna speleološka unija (UIS) proglasila je 2021. godinu Međunarodnom godinom špilja i krša (IYCK - The International Year of Caves and Kars) u velikom naporu da svijet učini svjesnim koliko su špilje i krš vrijedni za sve ljude. Da bi to bilo moguće, UIS poziva sve svoje države članice i druge organizacije da započnu planiranje niza javnih predavanja, programa, demonstracija tehnika i drugih aktivnosti za 2021. godinu. Komisija za speleologiju HPS-a je Partner IYCK 2021.

Logo-IYCK-UIS

Ovo će biti najveći i najvažniji speleološki događaj ikad. Vaše sudjelovanje u sklopu globalne zajednice špilja i krša je presudno. Svrha Međunarodne godine špilja i krša (IYCK) je naučiti svijet o važnosti špilja i krša. Javno razumijevanje i podrška špiljama i kršu trenutno je vrlo ograničeno. Kao rezultat, financiranje, propisi i mogućnosti za istraživanje, istraživanje i upravljanje također su vrlo ograničeni.

Web stranica IYCK sada je otvorena na ovoj adresi.

Dizajnirana je da podučava javnost o špiljama i kršu, pa tako ima veliku količinu obrazovnih informacija. Također ima informacije o tome kako se uključiti u IYCK.

Aktivnosti koje planirate za IYCK pošaljite na ovu adresu kako bismo ih mogli objaviti na web stranici "Događaji". Pogledajte stranicu partnera, a ako vaša organizacija nije na popisu, pošaljite svoj logotip i adresu web mjesta i bit ćete uključeni. Ako znate organizacije koje bi trebale biti uključene, obratite im se. Web stranica će se i dalje ažurirati, pa spremite adresu.

Više detalja o IYCK-u opisano je u UIS biltenu za prosinac 2018., a oni će biti ažurirani u sljedećem izdanju UIS biltena, koji bit će objavljena krajem ove godine. Ažuriranja će se slati i putem ove i drugih popisa e-pošte. Ako imate pitanja, prijedloge ili želite ponuditi pomoć, kontaktirajte nas!

IYCK ima nevjerojatan potencijal za unapređivanje speleologije na mnogo i sjajnih načina, ali samo ako svi zajedno radimo na tome.

George Veni, PhD

Izvršni direktor, Nacionalni istraživački institut za špilje i krš (NCKRI) i predsjednik Međunarodne speleološke unije (UIS)

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.