Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

2021. godina - Međunarodna godina špilja i krša

četvrtak, 10.10.2019.

Međunarodna speleološka unija (UIS) proglasila je 2021. godinu Međunarodnom godinom špilja i krša (IYCK - The International Year of Caves and Kars) u velikom naporu da svijet učini svjesnim koliko su špilje i krš vrijedni za sve ljude. Da bi to bilo moguće, UIS poziva sve svoje države članice i druge organizacije da započnu planiranje niza javnih predavanja, programa, demonstracija tehnika i drugih aktivnosti za 2021. godinu. Komisija za speleologiju HPS-a je Partner IYCK 2021.

Logo-IYCK-UIS

Ovo će biti najveći i najvažniji speleološki događaj ikad. Vaše sudjelovanje u sklopu globalne zajednice špilja i krša je presudno. Svrha Međunarodne godine špilja i krša (IYCK) je naučiti svijet o važnosti špilja i krša. Javno razumijevanje i podrška špiljama i kršu trenutno je vrlo ograničeno. Kao rezultat, financiranje, propisi i mogućnosti za istraživanje, istraživanje i upravljanje također su vrlo ograničeni.

Web stranica IYCK sada je otvorena na ovoj adresi.

Dizajnirana je da podučava javnost o špiljama i kršu, pa tako ima veliku količinu obrazovnih informacija. Također ima informacije o tome kako se uključiti u IYCK.

Aktivnosti koje planirate za IYCK pošaljite na ovu adresu kako bismo ih mogli objaviti na web stranici "Događaji". Pogledajte stranicu partnera, a ako vaša organizacija nije na popisu, pošaljite svoj logotip i adresu web mjesta i bit ćete uključeni. Ako znate organizacije koje bi trebale biti uključene, obratite im se. Web stranica će se i dalje ažurirati, pa spremite adresu.

Više detalja o IYCK-u opisano je u UIS biltenu za prosinac 2018., a oni će biti ažurirani u sljedećem izdanju UIS biltena, koji bit će objavljena krajem ove godine. Ažuriranja će se slati i putem ove i drugih popisa e-pošte. Ako imate pitanja, prijedloge ili želite ponuditi pomoć, kontaktirajte nas!

IYCK ima nevjerojatan potencijal za unapređivanje speleologije na mnogo i sjajnih načina, ali samo ako svi zajedno radimo na tome.

George Veni, PhD

Izvršni direktor, Nacionalni istraživački institut za špilje i krš (NCKRI) i predsjednik Međunarodne speleološke unije (UIS)

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2020.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2020. (18.11.2019.)

Iz tiska je izašao atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2020. godinu s odabranim fotografijama planinskih područja u Hrvatskoj. Uz slike planina i planinske prirode, u kalendaru je pregled svih važnijih akcija u sljedećoj godini.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019. (08.11.2019.)

U ovom broju planinarimo po Karpatima, Kleku, Ugljanu, Pašmanu, Svilaji i feratama na Omiškoj Dinari i kanjonu Zrmanje.

Skupštine UIAA i EUMA

Skupštine UIAA i EUMA (07.11.2019.)

Od 31. listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA).

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.