Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Obilježena 50. obljetnica Europske pješačke asocijacije (ERA)

nedjelja, 20.10.2019.

Slika.U Bad Urachu u Švapskim Alpama u Njemačkoj obilježena je od 17. do 20. listopada 50. obljetnica uspostave Europske pješačke asocijacije (ERA-EWV-FERP) koja skrbi o mreži europskih pješačkih putova. Na nizu svečanosti i na glavnoj skupštini ERA-e sudjelovali su kao predstavnici HPS-a dopredsjednica Jadranka Čoklica i glavni tajnik Alan Čaplar.

Slika.Obilježavanje visoke obljetnice ERA-e započelo je koncertom orguljaške glazbe u mjesnoj crkvi i obraćanjem predsjednika ERA-e Borisa Mićića okupljenim predstavnicima više od 60 udruga koje skrbe o 12 europskih pješačkih putova širom europskog kontinenta. U petak 18. listopada održane su radionice o uređivanju i unaprjeđenju infrastrukture europskih pješačkih putova te kraće pješačenje u području Švapskih Alpa. Na glavnoj skupštini ERA-e u subotu 19. listopada prihvaćena su izvješća za rad u prethodnoj godini i doneseni planovi rada i financiranja u idućoj godini te je donesena odluka o dopunama Statuta ERA-e. Skupština je također izabrala nove dužnosnike i počasne članove ERA-e. U nastavku su predstavljene inicijative asocijacija članica ERA-e te domaćini idućih susreta te je svim sudionicima uručena spomen-knjiga izdana povodom obljetnice. Svi sudionici obišli su naposlijetku špilju Falkensteiner i dvorac Hohenneuffen te je pritom svečano otkrivena spomen-ploča u povodom 50. obljetnice ERA-e. Domaćin susreta bio je Schwäbischer Albverein, čiji predsjednik dr. Georg Fahrbach je ujedno bio inicijator osnivanja ERA-e prije točno pola stoljeća.

Predsjednik PZS Jože Rovan, dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, predsjednik ERA-e Boris Mičić i predstavnica Bugarske Mariyana Ilieva na trasi Europskog pješačkog putaHrvatsku zahvaća Europski pješački put E12. Taj je put trasiran kao posljednji u mreži europskih pješačkih putova, a zamišljen je kao dužinski put europskom obalom Sredozemnog mora. Hrvatski planinarski savez obilježio je i 2014. svečano otvorio dionicu puta kroz Istru.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.