Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Obilježena 50. obljetnica Europske pješačke asocijacije (ERA)

nedjelja, 20.10.2019.

Slika.U Bad Urachu u Švapskim Alpama u Njemačkoj obilježena je od 17. do 20. listopada 50. obljetnica uspostave Europske pješačke asocijacije (ERA-EWV-FERP) koja skrbi o mreži europskih pješačkih putova. Na nizu svečanosti i na glavnoj skupštini ERA-e sudjelovali su kao predstavnici HPS-a dopredsjednica Jadranka Čoklica i glavni tajnik Alan Čaplar.

Slika.Obilježavanje visoke obljetnice ERA-e započelo je koncertom orguljaške glazbe u mjesnoj crkvi i obraćanjem predsjednika ERA-e Borisa Mićića okupljenim predstavnicima više od 60 udruga koje skrbe o 12 europskih pješačkih putova širom europskog kontinenta. U petak 18. listopada održane su radionice o uređivanju i unaprjeđenju infrastrukture europskih pješačkih putova te kraće pješačenje u području Švapskih Alpa. Na glavnoj skupštini ERA-e u subotu 19. listopada prihvaćena su izvješća za rad u prethodnoj godini i doneseni planovi rada i financiranja u idućoj godini te je donesena odluka o dopunama Statuta ERA-e. Skupština je također izabrala nove dužnosnike i počasne članove ERA-e. U nastavku su predstavljene inicijative asocijacija članica ERA-e te domaćini idućih susreta te je svim sudionicima uručena spomen-knjiga izdana povodom obljetnice. Svi sudionici obišli su naposlijetku špilju Falkensteiner i dvorac Hohenneuffen te je pritom svečano otkrivena spomen-ploča u povodom 50. obljetnice ERA-e. Domaćin susreta bio je Schwäbischer Albverein, čiji predsjednik dr. Georg Fahrbach je ujedno bio inicijator osnivanja ERA-e prije točno pola stoljeća.

Predsjednik PZS Jože Rovan, dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, predsjednik ERA-e Boris Mičić i predstavnica Bugarske Mariyana Ilieva na trasi Europskog pješačkog putaHrvatsku zahvaća Europski pješački put E12. Taj je put trasiran kao posljednji u mreži europskih pješačkih putova, a zamišljen je kao dužinski put europskom obalom Sredozemnog mora. Hrvatski planinarski savez obilježio je i 2014. svečano otvorio dionicu puta kroz Istru.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2020.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2020. (18.11.2019.)

Iz tiska je izašao atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2020. godinu s odabranim fotografijama planinskih područja u Hrvatskoj. Uz slike planina i planinske prirode, u kalendaru je pregled svih važnijih akcija u sljedećoj godini.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019. (08.11.2019.)

U ovom broju planinarimo po Karpatima, Kleku, Ugljanu, Pašmanu, Svilaji i feratama na Omiškoj Dinari i kanjonu Zrmanje.

Skupštine UIAA i EUMA

Skupštine UIAA i EUMA (07.11.2019.)

Od 31. listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA).

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.