Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportSkupštine UIAA i EUMA

četvrtak, 07.11.2019.

Od 31.listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA). Predstavnik HPS-a na tim događanjima bio je Darko Berljak.

Članovi Opće skupšine UIAA

U dnevnom redu Skupštine UIAA od 13 točaka održane 2. studenoga raspravljalo se o izvještaju o radu u prošloj godini koji je podnio Frits Vrijlandt, predsjednik UIAA, financijskom izvještaju za isto razdoblje (prihod: 839.460 CHF; rashod 869.356 CHF) i financijskom planu za 2020. (prihod: 846.500 CHF; rashod 842.339 CHF). Usvojen je prijedlog Njemačkog planinarskog saveza (DAV), inače po članstvu najbrojnijeg na svijetu (1.350.000) na koji način planinari i njihove organizacije moraju utjecati na smanjenje negativnih posljedica od klimatskih promjena.

Skupština UIAA

Skupština je jednoglasno usvojila odluku o Politici i postupcima UIAA-e za održivo i odgovorno penjanje i planinarenje, posebno što se tiče masovnih istovremenih uspona na Mount Everest s nepalske strane planine te namjeri tanzanijske vlade da sagradi žičaru do vrha Kilimanjara. Razgovaralo se o članarini UIAA, obavljene su određene izmjene u sastavu Izvršnog (Executive) i Upravnog odbora (Management) te se otvorio izborni postupak i kandidature za novog predsjednika UIAA koji će se birati sljedeće godine. Počasnim članom UIAA postao je Dr. Lee In-Jeong, predsjednik Korejskog planinarskog saveza. Izvještaj je podnio i predsjednik Časnog i Etičkog suda UIAA.-a te jedna od pridruženih članica UIAA (International Skyrunning Federation). Sljedeće Opće skupštine UIAA bit će u Antalyi u Turskoj (2020.) i na Malti (2021.). Na popodnevnom dijelu skupštine održano je osam interaktivnih radionica između predstavnika u skupštini i dužnosnika UIAA o temama važnim za organizirano planinarstvo u svijetu.

Slika.Skupština EUMA održana 3. studenoga imala je 11 točaka dnevnog reda, a izvještaj o radu većinom se odnosio na uspostavljanje kontakata i suradnje s Europskim parlamentom u Bruxellesu. Podnesen je financijski izvještaj za 2018. (prihod: 27.000 EUR; rashod 8.800 EUR), a pošto su članarine za EUMA bitno niže od onih u UIAA, postupno će se povećavati u narednim razdobljima, tako da će sadašnja članarina za HPS od EUR 500 u 2020. biti 610 EUR, a u 2012. narasti na 806 EUR-a. Sve međunarodne članarine HPS-a plaća HOO.

Predsjednik ciparskog planinarskog saveza Pavlos Georgiades i Darko BerljakPrihvaćen je plan rada i financijski izvještaj EUMA-e za 2020. godine te naznačeni osnovni strateški ciljevi. Izvješteno je o novom Erasmus+ projektu kojeg će provesti 5 nacionalnih planinarskih saveza iz EU, a Njemački planinarski savez (DAV) prezentirao je kako je preustrojem svojeg Ureda i njegovog načina rada postigao izuzetne rezultate u smanjivanju CO2. Istaknuti su i partneri EUMA s kojima su uspostavljeni kontakti i dogovorena suradnja: European Ramblers Association (ERA), European Association of Mountain Areas (EUROMONTANA), Intergroup SMART Villages for Rural Communities i European NGO networks. Sljedeća skupština EUMA održat će se 29. svibnja 2020. u Pragu (Češka).

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
HOA i HPS promovirali 25 novih trenera sportskog penjanja

HOA i HPS promovirali 25 novih trenera sportskog penjanja (03.12.2019.)

Nakon stručnog osposobljavanja u projektu Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), druga generacija trenera sportskog penjanja primila je u petak 29. studenoga zaslužene diplome i prigodne darove na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton. Prvom naraštaju od 23 polaznika pridružilo se tako 25 novoosposobljenih trenera.

Nove članske iskaznice i markice HPS-a

Nove članske iskaznice i markice HPS-a (28.11.2019.)

Prema odluci Izvršnog odbora HPS-a donesenoj 16. rujna 2019. promijenjen je format, izgled, i sadržaj članske iskaznice HPS-a. Nove članske iskaznice izrađene su u formi standardizirane ID plastične kartice s poljima za upisivanje osnovnih članskih podataka (ime, prezime, OIB, naziv i sjedište udruge). Promjenom formata članstvo dobiva iskaznice koje su praktičnije za nošenje zajedno s drugim iskaznicama takvog formata, a ujedno iskaznice koje su jednostavnije za ispunjavanje administratorima/blagajnicima koji u planinarskim udrugama primaju uplate članarine.

Darko Berljak primio državnu nagradu za sport Franjo Bučar

Darko Berljak primio državnu nagradu za sport Franjo Bučar (26.11.2019.)

U Hrvatskom Saboru 25. studenoga 2019. uručene su dobitnicima državne nagrade za sport Franjo Bučar koja se dodjeljuje za izniman doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj. Na prijedlog HPS-a, Povjerenstvo za državnu nagradu Franjo Bučar dodijelilo je alpinistu, putopiscu, dugogodišnjem glavnom tajniku a sada predsjedniku HPS-a Darku Berljaku.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.