Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Skupštine UIAA i EUMA

četvrtak, 07.11.2019.

Od 31.listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA). Predstavnik HPS-a na tim događanjima bio je Darko Berljak.

Članovi Opće skupšine UIAA

U dnevnom redu Skupštine UIAA od 13 točaka održane 2. studenoga raspravljalo se o izvještaju o radu u prošloj godini koji je podnio Frits Vrijlandt, predsjednik UIAA, financijskom izvještaju za isto razdoblje (prihod: 839.460 CHF; rashod 869.356 CHF) i financijskom planu za 2020. (prihod: 846.500 CHF; rashod 842.339 CHF). Usvojen je prijedlog Njemačkog planinarskog saveza (DAV), inače po članstvu najbrojnijeg na svijetu (1.350.000) na koji način planinari i njihove organizacije moraju utjecati na smanjenje negativnih posljedica od klimatskih promjena.

Skupština UIAA

Skupština je jednoglasno usvojila odluku o Politici i postupcima UIAA-e za održivo i odgovorno penjanje i planinarenje, posebno što se tiče masovnih istovremenih uspona na Mount Everest s nepalske strane planine te namjeri tanzanijske vlade da sagradi žičaru do vrha Kilimanjara. Razgovaralo se o članarini UIAA, obavljene su određene izmjene u sastavu Izvršnog (Executive) i Upravnog odbora (Management) te se otvorio izborni postupak i kandidature za novog predsjednika UIAA koji će se birati sljedeće godine. Počasnim članom UIAA postao je Dr. Lee In-Jeong, predsjednik Korejskog planinarskog saveza. Izvještaj je podnio i predsjednik Časnog i Etičkog suda UIAA.-a te jedna od pridruženih članica UIAA (International Skyrunning Federation). Sljedeće Opće skupštine UIAA bit će u Antalyi u Turskoj (2020.) i na Malti (2021.). Na popodnevnom dijelu skupštine održano je osam interaktivnih radionica između predstavnika u skupštini i dužnosnika UIAA o temama važnim za organizirano planinarstvo u svijetu.

Slika.Skupština EUMA održana 3. studenoga imala je 11 točaka dnevnog reda, a izvještaj o radu većinom se odnosio na uspostavljanje kontakata i suradnje s Europskim parlamentom u Bruxellesu. Podnesen je financijski izvještaj za 2018. (prihod: 27.000 EUR; rashod 8.800 EUR), a pošto su članarine za EUMA bitno niže od onih u UIAA, postupno će se povećavati u narednim razdobljima, tako da će sadašnja članarina za HPS od EUR 500 u 2020. biti 610 EUR, a u 2012. narasti na 806 EUR-a. Sve međunarodne članarine HPS-a plaća HOO.

Predsjednik ciparskog planinarskog saveza Pavlos Georgiades i Darko BerljakPrihvaćen je plan rada i financijski izvještaj EUMA-e za 2020. godine te naznačeni osnovni strateški ciljevi. Izvješteno je o novom Erasmus+ projektu kojeg će provesti 5 nacionalnih planinarskih saveza iz EU, a Njemački planinarski savez (DAV) prezentirao je kako je preustrojem svojeg Ureda i njegovog načina rada postigao izuzetne rezultate u smanjivanju CO2. Istaknuti su i partneri EUMA s kojima su uspostavljeni kontakti i dogovorena suradnja: European Ramblers Association (ERA), European Association of Mountain Areas (EUROMONTANA), Intergroup SMART Villages for Rural Communities i European NGO networks. Sljedeća skupština EUMA održat će se 29. svibnja 2020. u Pragu (Češka).

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.