Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportSkupštine UIAA i EUMA

četvrtak, 07.11.2019.

Od 31.listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA). Predstavnik HPS-a na tim događanjima bio je Darko Berljak.

Članovi Opće skupšine UIAA

U dnevnom redu Skupštine UIAA od 13 točaka održane 2. studenoga raspravljalo se o izvještaju o radu u prošloj godini koji je podnio Frits Vrijlandt, predsjednik UIAA, financijskom izvještaju za isto razdoblje (prihod: 839.460 CHF; rashod 869.356 CHF) i financijskom planu za 2020. (prihod: 846.500 CHF; rashod 842.339 CHF). Usvojen je prijedlog Njemačkog planinarskog saveza (DAV), inače po članstvu najbrojnijeg na svijetu (1.350.000) na koji način planinari i njihove organizacije moraju utjecati na smanjenje negativnih posljedica od klimatskih promjena.

Skupština UIAA

Skupština je jednoglasno usvojila odluku o Politici i postupcima UIAA-e za održivo i odgovorno penjanje i planinarenje, posebno što se tiče masovnih istovremenih uspona na Mount Everest s nepalske strane planine te namjeri tanzanijske vlade da sagradi žičaru do vrha Kilimanjara. Razgovaralo se o članarini UIAA, obavljene su određene izmjene u sastavu Izvršnog (Executive) i Upravnog odbora (Management) te se otvorio izborni postupak i kandidature za novog predsjednika UIAA koji će se birati sljedeće godine. Počasnim članom UIAA postao je Dr. Lee In-Jeong, predsjednik Korejskog planinarskog saveza. Izvještaj je podnio i predsjednik Časnog i Etičkog suda UIAA.-a te jedna od pridruženih članica UIAA (International Skyrunning Federation). Sljedeće Opće skupštine UIAA bit će u Antalyi u Turskoj (2020.) i na Malti (2021.). Na popodnevnom dijelu skupštine održano je osam interaktivnih radionica između predstavnika u skupštini i dužnosnika UIAA o temama važnim za organizirano planinarstvo u svijetu.

Slika.Skupština EUMA održana 3. studenoga imala je 11 točaka dnevnog reda, a izvještaj o radu većinom se odnosio na uspostavljanje kontakata i suradnje s Europskim parlamentom u Bruxellesu. Podnesen je financijski izvještaj za 2018. (prihod: 27.000 EUR; rashod 8.800 EUR), a pošto su članarine za EUMA bitno niže od onih u UIAA, postupno će se povećavati u narednim razdobljima, tako da će sadašnja članarina za HPS od EUR 500 u 2020. biti 610 EUR, a u 2012. narasti na 806 EUR-a. Sve međunarodne članarine HPS-a plaća HOO.

Predsjednik ciparskog planinarskog saveza Pavlos Georgiades i Darko BerljakPrihvaćen je plan rada i financijski izvještaj EUMA-e za 2020. godine te naznačeni osnovni strateški ciljevi. Izvješteno je o novom Erasmus+ projektu kojeg će provesti 5 nacionalnih planinarskih saveza iz EU, a Njemački planinarski savez (DAV) prezentirao je kako je preustrojem svojeg Ureda i njegovog načina rada postigao izuzetne rezultate u smanjivanju CO2. Istaknuti su i partneri EUMA s kojima su uspostavljeni kontakti i dogovorena suradnja: European Ramblers Association (ERA), European Association of Mountain Areas (EUROMONTANA), Intergroup SMART Villages for Rural Communities i European NGO networks. Sljedeća skupština EUMA održat će se 29. svibnja 2020. u Pragu (Češka).

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.