Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Preminuo Vlado Prpić Prpa

petak, 01.11.2019.

Slika.Dana 1. studenoga među planinarima i drugim zaljubljenicima Velebita prostrujala je tužna vijest: preminuo je je Vlado Prpić Prpa, dobri duh Velebita. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Gospić pronašli su njegovo tijelo u blizini Baških Oštarija, gdje je živio.

Vlado Prpić Prpa bio je jedan od najvećih poznavatelja Velebita, enciklopedija iz koje se moglo saznati sve o životu na planini, o velebitskim putovima, biljkama, životinjama, o ćudljivim vremenskim prilikama u planini i najboljim skloništima u nuždi. Opisivali su ga kao velebitskog botaničara, arheologa, geologa, zmijara, pisca i mistika, ali za ljubitelje Velebita bio je i ostat će - Prpa, čovjek s planine, gorštak s Baških Oštarija, legenda Velebita.

Na Velebitu je proživio djetinjstvo, otišao u Zagreb i tu više godina radio u Osnovnoj školi Botinec. Međutim, planina ga je dozvala nazad. Iz ljubavi prema Velebitu i planinarstvu utemeljio Planinarsku udrugu Prpa sa sjedištem u Baškim Oštarijama, a potom podignuo svoj planinarski dom, zapravo naselje od nekoliko bungalova koje je uredio na rubu oštarijskog polja. Prvi članovi njegovog planinarskog društva bila su petorica znanstvenika, nekadašnji dekan PMF-a Ivan Gušić, geolog Vladimir Jelaska, Stjepan Jecić, Željko Kućan i Sergej Forenbacher. »Oni su me zarazili znanošću. Sad, kad vodim grupu ljudi po planini, raspamete se kad vide da znam odgovore na sva pitanja. Ne postoji stvar na koju ne mogu odgovoriti«, govorio je Prpa.

»Dugo sam na Velebitu i znam sve kutke, sva sela, sve sam prošao i bez lažne skromnosti mogu reći da će teško itko ikad ovo prijeći. Prehodao sam sve uz obalu, sve doline, vrhove, putove, sela, gotovo sve biljke sam pronašao, snimio, zanimali su me nastanak i geologija planine. Sakupio sam puno iskustava, puno toga napisao. Objavljivali su mi u časopisu Priroda, imao sam svoju stranicu ‘Flora Velebitica’ dok je Oskar Springer bio urednik. Pisao sam o zaštićenom, rijetkom, ugroženom, ljekovitom bilju i svem ostalom, napravio na desetke tisuća fotografija na filmu, koje čuvam u albumima kod kćeri na tavanu, gdje su mi i knjige, jer drugdje nemam mjesta, govorio je o svom životu na Velebitu, o ljubavi i interesu za planinu.«

Vlado Prpić redovito je objavljivao članke u Velebitu u »Hrvatskom planinaru«, a zajedno s profesoricom Anom Lemić iz Gospića godinama je uređivao i svojim zapisima obogaćivao časopis »Lički planinar«. Organizirao je brojne planinarske akcije i ustrajno markirao i krčio planinarske putove na području Baških Oštarija i Dabarskih kukova. Većini posjetitelja Velebita ostat će u uspomeni kao jedinstven domaćin u planinarskom domu Prpa u blizini Kubusa. Ime i lik Vlade Prpića Prpe ostat će urezani duboko u sjećanje svih planinara i zaljubljenika u Velebit, koji su ga barem jednom imali priliku susresti.

Hrvatski planinarski savez izražava sućut obitelji i prijateljima Vlade Prpića Prpe.

Preminuo Borislav Černi

Preminuo Borislav Černi (17.09.2020.)

PD Psunj iz Parkaca izvijestio je da je dana 16. rujna 2020. iznenada u 68. godini preminuo Borislav Černi. Borislav Černi bio je planinar sa 50-godišnjim stažom u PD-u Psunj. U svojoj dugogodišnjoj planinarskoj karijeri obnašao je brojne dužnosti u svojem planinarskom društvu. Istaknuo se u kao neumorni suradnik na brojnim društvenim akcijama u matičnom društvu i u HPS-u.

31. Skupština HPS-a

31. Skupština HPS-a (16.09.2020.)

Temeljem članka 30., stavak 2. Statuta Hrvatskog planinarskog saveza predsjednik HPS-a Darko Berljak sazvao je 31. sjednicu Skupštine HPS-a. Sukladno mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite u cilju zaštite zdravlja, a temeljem konzultacija s Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba o načinu održavanja sjednice Skupštine, prema odluci Izvršnog odbora HPS-a od 14. 9. 2020. sjednica Skupštine HPS-a održat će se elektronički.

Izvršni odbor usvojio Knjigu standarda za signalizaciju na planinarskim putovima

Izvršni odbor usvojio Knjigu standarda za signalizaciju na planinarskim putovima (15.09.2020.)

Izvršni odbor HPS-a 14. rujna 2020. usvojio je Knjigu standarda signalizacije na planinarskim putovima. Knjigom standarda objedinjene su na jednom mjestu oznake koje se primjenjuju za obilježavanje planinarskih putova u Hrvatskoj.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.