Preminuo Vlado Prpić Prpa

petak, 01.11.2019.

Slika.Dana 1. studenoga među planinarima i drugim zaljubljenicima Velebita prostrujala je tužna vijest: preminuo je je Vlado Prpić Prpa, dobri duh Velebita. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Gospić pronašli su njegovo tijelo u blizini Baških Oštarija, gdje je živio.

Vlado Prpić Prpa bio je jedan od najvećih poznavatelja Velebita, enciklopedija iz koje se moglo saznati sve o životu na planini, o velebitskim putovima, biljkama, životinjama, o ćudljivim vremenskim prilikama u planini i najboljim skloništima u nuždi. Opisivali su ga kao velebitskog botaničara, arheologa, geologa, zmijara, pisca i mistika, ali za ljubitelje Velebita bio je i ostat će - Prpa, čovjek s planine, gorštak s Baških Oštarija, legenda Velebita.

Na Velebitu je proživio djetinjstvo, otišao u Zagreb i tu više godina radio u Osnovnoj školi Botinec. Međutim, planina ga je dozvala nazad. Iz ljubavi prema Velebitu i planinarstvu utemeljio Planinarsku udrugu Prpa sa sjedištem u Baškim Oštarijama, a potom podignuo svoj planinarski dom, zapravo naselje od nekoliko bungalova koje je uredio na rubu oštarijskog polja. Prvi članovi njegovog planinarskog društva bila su petorica znanstvenika, nekadašnji dekan PMF-a Ivan Gušić, geolog Vladimir Jelaska, Stjepan Jecić, Željko Kućan i Sergej Forenbacher. »Oni su me zarazili znanošću. Sad, kad vodim grupu ljudi po planini, raspamete se kad vide da znam odgovore na sva pitanja. Ne postoji stvar na koju ne mogu odgovoriti«, govorio je Prpa.

»Dugo sam na Velebitu i znam sve kutke, sva sela, sve sam prošao i bez lažne skromnosti mogu reći da će teško itko ikad ovo prijeći. Prehodao sam sve uz obalu, sve doline, vrhove, putove, sela, gotovo sve biljke sam pronašao, snimio, zanimali su me nastanak i geologija planine. Sakupio sam puno iskustava, puno toga napisao. Objavljivali su mi u časopisu Priroda, imao sam svoju stranicu ‘Flora Velebitica’ dok je Oskar Springer bio urednik. Pisao sam o zaštićenom, rijetkom, ugroženom, ljekovitom bilju i svem ostalom, napravio na desetke tisuća fotografija na filmu, koje čuvam u albumima kod kćeri na tavanu, gdje su mi i knjige, jer drugdje nemam mjesta, govorio je o svom životu na Velebitu, o ljubavi i interesu za planinu.«

Vlado Prpić redovito je objavljivao članke u Velebitu u »Hrvatskom planinaru«, a zajedno s profesoricom Anom Lemić iz Gospića godinama je uređivao i svojim zapisima obogaćivao časopis »Lički planinar«. Organizirao je brojne planinarske akcije i ustrajno markirao i krčio planinarske putove na području Baških Oštarija i Dabarskih kukova. Većini posjetitelja Velebita ostat će u uspomeni kao jedinstven domaćin u planinarskom domu Prpa u blizini Kubusa. Ime i lik Vlade Prpića Prpe ostat će urezani duboko u sjećanje svih planinara i zaljubljenika u Velebit, koji su ga barem jednom imali priliku susresti.

Hrvatski planinarski savez izražava sućut obitelji i prijateljima Vlade Prpića Prpe.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez