Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportNovi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019.

petak, 08.11.2019.

Slika.Na naslovnici novoga broja Hrvatskog planinara nalazi se atraktivan zračni snimak vrha Vošca na Biokovu. Na turu po Transilvaniji i Karpatima vodi nas Mihael Rukavina. O doprinosu planinarstvu zagrebačkog urbaniste Milana Lenucija piše Eduard Hemar. Klek je nulta točka za planinare pa je Valentina Bušić sa prijateljima posjetila tog usnulog diva. Kroz tekst Klare Jasne Žagar osjetićemo mirise otoka Pašmana i Ugljana. Dugogodišnje iskustvo bavljenja planinama Alan Čaplar je pretočio u tekst kojim se osvrće na nazive hrvatskih planina i vrhova. Neven Milčić nam prenosi neugodno iskustvo sa čoporom divljih pasa na Svilaji. To je još jedno upozorenje da na planini nikad dosta opreza. Na kraju nas slijepi planinar Feručo Lazarić vodi po osiguranim stazama na Omiškoj Dinari i Zrmanji.

Planinari zainteresirani za pretplatu na časopis Hrvatski planinar mogu se pretplatiti posredstvom Ureda HPS-a, uredhps@hps.hr. Godišnja cijena pretplate obuhvaća 11 brojeva od 52 stranice, a iznos pretplate je 150 kuna.

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.