Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Zbor vodiča na Platku

nedjelja, 24.11.2019.

Slika. Na Platku je 23. i 24. studenoga 2019. održan Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 160 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Domaćin Zbora bila je Stanica planinarskih vodiča Rijeka, koja se predstavila atraktivnom planinarskom izložbom u prizemlju planinarskog doma „Platak“.

Slika.

Slika. Sadržajan program otvorili su pročelnica Vodičke službe HPS-a Anita Bistričić (SPV Rijeka) i dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica (SPV Varaždin), a nakon uvodnih riječi vodiči su se organizirano uputili na vrh Snježnik. Po povratku s vrha održana su u domu na Platku dva stručna predavanja koja su pobudila veliko zanimanje članstva. Pročelnica potkomisije za školovanje Karoline Supina Vrabec (SPV Zagreb) održala je predavanje o vodičkim standardima HPS-a s mini kvizom „Vodička abeceda“, pozvala vodiče da se ne upuštaju u vođenje po terenima i standardima za koje nisu odgovarajuće osposobljeni, te da znanja i vještine stječu putem odgovarajućih škola i tečaja u HPS-u. Pročelnica radne skupina za vođenje osoba s invaliditetom Aleksandra Kuzmanić (SPV Split) predstavila je dosadašnji rad i rezultate te radne skupine, kao i posebnosti rada s različitim vrstama invaliditeta. Dodatno, pozvala je sve zainteresirane na uključivanje u aktivnosti Radne skupine za osobe s invaliditetom te na inkluzivno djelovanje s OSI u planinarskim društvima. U nastavku je održan Aktualni sat Komisije za vodiče HPS-a, na kojemu su svi članovi Komisije za vodiče i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar odgovarali na raznovrsna pitanja okupljenih vodiča. Tijekom aktualnog sata Zboru vodiča HPS-a obratili su se vodiči iz Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine te pročelnica Komisije za zaštitu prirode HPS-a Valentina Futač. U nastavku Zbora, nakon večere, okupljene vodiče zabavljao je glazbeni sastav Trio Rio tako da se druženje odužilo do kasnih noćnih sati.

Slika.

Slika.Nedjeljni program započeo je predavanjem Alana Čaplara (SPV Zagreb) o sustavu školovanja u HPS-u. U prezentaciji je iznesena sadržajna analiza postignuća i izazova, te su iznesene mjere za reformu sustava školovanja u HPS-u. Svi planinari koji sudjeluju u edukaciji članstva HPS-a, a napose vodiči HPS-a, pozvani su da svojim iskustvima, zapažanjima i prijedlozima doprinesu reformi sustava školovanja, a ujedno i neposrednoj primjeni edukativnih programa. Slijedila je kvalitetna vježba prve pomoći koji je vodila dr. Maja Grba Bujević (SPV Zagreb) na kojoj su vodiči obnovili ranije stečena znanja o prvoj pomoći. Istovremeno je održan i sastanak Komisije za vodiče HPS-a, na kojemu su usvojena izvješća potkomisija i stanica te su usvojeni plan rada i financijski plan za 2020. godinu. Donesene su odluke o cijeni tečaja, opremanju edukativnih centara i drugim temama od interesa za razvoj Vodičke službe HPS-a. Raspravljalo se također o radu stanica, Izvršnog odbora Komisije, Radne skupine za osobe s invaliditetom te o načinu utvrđivanja znanja, vještina i sposobnosti instruktora i instruktorskih kandidata.

Zbor vodiča zaključili su riječima zahvale pročelnica Vodičke službe HPS-a Anita Bistričić (SPV Rijeka) i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler (SPV Zagreb). Okupljeni sudionici ocijenili su Zbor vodiča vrlo uspješnim i dogovorili brojne zajedničke akcije u idućoj godini.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Nove informacije i upute o mjerama zaštite od koronavirusa

Nove informacije i upute o mjerama zaštite od koronavirusa (12.03.2020.)

U pogledu aktualnih zdravstvenih okolnosti oko virusa COVID-19, Hrvatski planinarski savez prati i primjenjuje preporuke, upute i druge mjere Stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Slijedom brojnih upita upućenih Uredu HPS-a, upućujemo također sve planinarske udruge da kod planiranja i realizacije planinarskih izleta i drugih aktivnosti prate aktualne informacije i primjene mjere koje po tom pitanju donose i objavljuju nadležne javno-zdravstvene službe.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.