Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportZbor vodiča na Platku

nedjelja, 24.11.2019.

Slika. Na Platku je 23. i 24. studenoga 2019. održan Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 160 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Domaćin Zbora bila je Stanica planinarskih vodiča Rijeka, koja se predstavila atraktivnom planinarskom izložbom u prizemlju planinarskog doma „Platak“.

Slika.

Slika. Sadržajan program otvorili su pročelnica Vodičke službe HPS-a Anita Bistričić (SPV Rijeka) i dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica (SPV Varaždin), a nakon uvodnih riječi vodiči su se organizirano uputili na vrh Snježnik. Po povratku s vrha održana su u domu na Platku dva stručna predavanja koja su pobudila veliko zanimanje članstva. Pročelnica potkomisije za školovanje Karoline Supina Vrabec (SPV Zagreb) održala je predavanje o vodičkim standardima HPS-a s mini kvizom „Vodička abeceda“, pozvala vodiče da se ne upuštaju u vođenje po terenima i standardima za koje nisu odgovarajuće osposobljeni, te da znanja i vještine stječu putem odgovarajućih škola i tečaja u HPS-u. Pročelnica radne skupina za vođenje osoba s invaliditetom Aleksandra Kuzmanić (SPV Split) predstavila je dosadašnji rad i rezultate te radne skupine, kao i posebnosti rada s različitim vrstama invaliditeta. Dodatno, pozvala je sve zainteresirane na uključivanje u aktivnosti Radne skupine za osobe s invaliditetom te na inkluzivno djelovanje s OSI u planinarskim društvima. U nastavku je održan Aktualni sat Komisije za vodiče HPS-a, na kojemu su svi članovi Komisije za vodiče i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar odgovarali na raznovrsna pitanja okupljenih vodiča. Tijekom aktualnog sata Zboru vodiča HPS-a obratili su se vodiči iz Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine te pročelnica Komisije za zaštitu prirode HPS-a Valentina Futač. U nastavku Zbora, nakon večere, okupljene vodiče zabavljao je glazbeni sastav Trio Rio tako da se druženje odužilo do kasnih noćnih sati.

Slika.

Slika.Nedjeljni program započeo je predavanjem Alana Čaplara (SPV Zagreb) o sustavu školovanja u HPS-u. U prezentaciji je iznesena sadržajna analiza postignuća i izazova, te su iznesene mjere za reformu sustava školovanja u HPS-u. Svi planinari koji sudjeluju u edukaciji članstva HPS-a, a napose vodiči HPS-a, pozvani su da svojim iskustvima, zapažanjima i prijedlozima doprinesu reformi sustava školovanja, a ujedno i neposrednoj primjeni edukativnih programa. Slijedila je kvalitetna vježba prve pomoći koji je vodila dr. Maja Grba Bujević (SPV Zagreb) na kojoj su vodiči obnovili ranije stečena znanja o prvoj pomoći. Istovremeno je održan i sastanak Komisije za vodiče HPS-a, na kojemu su usvojena izvješća potkomisija i stanica te su usvojeni plan rada i financijski plan za 2020. godinu. Donesene su odluke o cijeni tečaja, opremanju edukativnih centara i drugim temama od interesa za razvoj Vodičke službe HPS-a. Raspravljalo se također o radu stanica, Izvršnog odbora Komisije, Radne skupine za osobe s invaliditetom te o načinu utvrđivanja znanja, vještina i sposobnosti instruktora i instruktorskih kandidata.

Zbor vodiča zaključili su riječima zahvale pročelnica Vodičke službe HPS-a Anita Bistričić (SPV Rijeka) i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler (SPV Zagreb). Okupljeni sudionici ocijenili su Zbor vodiča vrlo uspješnim i dogovorili brojne zajedničke akcije u idućoj godini.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.