Vijesti sa Everesta

nedjelja, 24.11.2019.

Nirmal PurjaKrajem listopada, nepalski planinar Nirmal Purja postavio je nevjerojatan rekord. U periodu od travnja do listopada, za 7 mjeseci, ispenjao je svih 14 osamtisućnjaka, uz napomenu da je u jednom danu ispenjao Everest i Lhotse. Počeo je planinariti sa 30 godina, a prije toga je bio elitni specijalac u britanskoj vojsci. Dosadašnji rekord je držao jedan poljski alpinist kojemu je za ovakav pothvat trebalo 8 godina. Uz Nirmala Purju je vezan čitav niz zanimljivosti, a istaknimo još da je ovog proljeća napravio nevjerojatnu fotografiju gužve ispod Everesta.

Više o Nirmalu Purji pročitajte ovdje

Gužva ispod EverestaUpravo je ta gužva jedan od razloga što je život na Everestu ove godine izgubilo čak 10 planinara. Do sada je godišnji prosjek bio oko 6 mrtvih no ove godine je zbog niza čimbenika broj porastao. Analitičari izdvajaju četiri osnovna razloga povećanoj smrtnosti na krovu svijeta:

1. Loši vremenski uvjeti u periodu kada obično počinje sezona i vrlo kratki "vremenski prozori" tijekom kojih je bio moguć uspon,

2. Loša organizacija koja je 23.5. rezultirala čekanjem više od 250 planinara ispod samog vrha,

3. Neiskustvo penjača,

4. Konkurencija između novih i starih agencija koje pružaju potporu tijekom uspona.

Više o ovoj temi pročitajte na ovom linku.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.