Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Vijesti sa Everesta

nedjelja, 24.11.2019.

Nirmal PurjaKrajem listopada, nepalski planinar Nirmal Purja postavio je nevjerojatan rekord. U periodu od travnja do listopada, za 7 mjeseci, ispenjao je svih 14 osamtisućnjaka, uz napomenu da je u jednom danu ispenjao Everest i Lhotse. Počeo je planinariti sa 30 godina, a prije toga je bio elitni specijalac u britanskoj vojsci. Dosadašnji rekord je držao jedan poljski alpinist kojemu je za ovakav pothvat trebalo 8 godina. Uz Nirmala Purju je vezan čitav niz zanimljivosti, a istaknimo još da je ovog proljeća napravio nevjerojatnu fotografiju gužve ispod Everesta.

Više o Nirmalu Purji pročitajte ovdje

Gužva ispod EverestaUpravo je ta gužva jedan od razloga što je život na Everestu ove godine izgubilo čak 10 planinara. Do sada je godišnji prosjek bio oko 6 mrtvih no ove godine je zbog niza čimbenika broj porastao. Analitičari izdvajaju četiri osnovna razloga povećanoj smrtnosti na krovu svijeta:

1. Loši vremenski uvjeti u periodu kada obično počinje sezona i vrlo kratki "vremenski prozori" tijekom kojih je bio moguć uspon,

2. Loša organizacija koja je 23.5. rezultirala čekanjem više od 250 planinara ispod samog vrha,

3. Neiskustvo penjača,

4. Konkurencija između novih i starih agencija koje pružaju potporu tijekom uspona.

Više o ovoj temi pročitajte na ovom linku.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.