Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportIzvješće sa Stručnog skupa o aktivnom upravljanju vrstama i staništima u RH

ponedjeljak, 23.09.2019.

Nacionalni park Plitvička jezera je ove godine proslavio dvije velike obljetnice – 70 godina proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ov Popis područja svjetske baštine. Sa svrhom podizanja svijesti o važnosti i ugroženosti prirode, kao i stručne razmjene znanja i iskustava u upravljanju zaštićenim područjima, Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera organizirala je razna događanja.

Radni dio skupa

20. i 21. rujna 2019. organiziran je Prvi Stručni skup o aktivnom upravljanju vrstama i staništima u RH, uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na kojem je uz sudjelovalo oko 100 sudionika iz više od 30 institucija iz sektora zaštite prirode. Hrvatski planinarski savez predstavljala je pročelnica Komisije za zaštitu prirode, Valentina Futač.

Na Skupu su prezentirani svi aspekti usmjerene zaštite: zakonska regulativa, pripremna istraživanja i planiranje, implementacija mjera, izazovi u provedbi, uspjesi i neuspjesi te rezultati monitoringa uspješnosti provedbe takvih aktivnosti.

Prvog dana su prezentirana iskustva usmjerene zaštite iz zaštićenih područja (održavanje staništa i vrsta, restauracija staništa, uklanjanja invazivnih vrsta i sl.) koja su ukazala na glavne probleme u usmjerenoj zaštiti, ali također pokazala da ima i svijetlih primjera provedbe iz kojih svi možemo učiti. Uočeno je da javne ustanove na različite načine pristupaju ovoj problematici, od pripremnih istraživanja, ishođenja dozvola pa do metoda provedbe, a Skup je uvelike poslužio kao mjesto razmjene iskustava među provoditeljima, uz direktnu konzultaciju s predstavnicima nadležnih tijela u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstva pravosuđa.

Drugog dana provedena je terenska radionica na kojoj su sudionici sudjelovali u provedbi aktivne mjere sprečavanja sukcesije travnjačke površine.

Terenska radionica

19. - 22. 9. se održao i prvi Plitvice film festival koji je također bio posvećen prirodi i njezinoj zaštiti, a obzirom je jedna od važnijih aktivnosti festivala bila uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, osmišljen je filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebi njezine zaštite.

U raznolikom programu prikazani su radovi velikih filmskih redatelja, poput pionira dokumentaraca o prirodi – Sir Davida Attenborougha. Sir David Attenborough je naime baš dan prije Skupa osobno posjetio nacionalni park zbog snimanja novog BBC-evog projekta, te je pritom čuvši za Stručni skup snimio pozdravnu video poruku za sudionike koja je puštena na početku događanja i izazvala ozračje kolektivne zahvalnosti i motivacije da još predanije radimo svoj posao, najvažniji posao na svijetu – brigu o planeti.

Izvor, foto: JU NP Plitvička jezera

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.