Izvješće sa Stručnog skupa o aktivnom upravljanju vrstama i staništima u RH

ponedjeljak, 23.09.2019.

Nacionalni park Plitvička jezera je ove godine proslavio dvije velike obljetnice – 70 godina proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ov Popis područja svjetske baštine. Sa svrhom podizanja svijesti o važnosti i ugroženosti prirode, kao i stručne razmjene znanja i iskustava u upravljanju zaštićenim područjima, Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera organizirala je razna događanja.

Radni dio skupa

20. i 21. rujna 2019. organiziran je Prvi Stručni skup o aktivnom upravljanju vrstama i staništima u RH, uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na kojem je uz sudjelovalo oko 100 sudionika iz više od 30 institucija iz sektora zaštite prirode. Hrvatski planinarski savez predstavljala je pročelnica Komisije za zaštitu prirode, Valentina Futač.

Na Skupu su prezentirani svi aspekti usmjerene zaštite: zakonska regulativa, pripremna istraživanja i planiranje, implementacija mjera, izazovi u provedbi, uspjesi i neuspjesi te rezultati monitoringa uspješnosti provedbe takvih aktivnosti.

Prvog dana su prezentirana iskustva usmjerene zaštite iz zaštićenih područja (održavanje staništa i vrsta, restauracija staništa, uklanjanja invazivnih vrsta i sl.) koja su ukazala na glavne probleme u usmjerenoj zaštiti, ali također pokazala da ima i svijetlih primjera provedbe iz kojih svi možemo učiti. Uočeno je da javne ustanove na različite načine pristupaju ovoj problematici, od pripremnih istraživanja, ishođenja dozvola pa do metoda provedbe, a Skup je uvelike poslužio kao mjesto razmjene iskustava među provoditeljima, uz direktnu konzultaciju s predstavnicima nadležnih tijela u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstva pravosuđa.

Drugog dana provedena je terenska radionica na kojoj su sudionici sudjelovali u provedbi aktivne mjere sprečavanja sukcesije travnjačke površine.

Terenska radionica

19. - 22. 9. se održao i prvi Plitvice film festival koji je također bio posvećen prirodi i njezinoj zaštiti, a obzirom je jedna od važnijih aktivnosti festivala bila uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, osmišljen je filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebi njezine zaštite.

U raznolikom programu prikazani su radovi velikih filmskih redatelja, poput pionira dokumentaraca o prirodi – Sir Davida Attenborougha. Sir David Attenborough je naime baš dan prije Skupa osobno posjetio nacionalni park zbog snimanja novog BBC-evog projekta, te je pritom čuvši za Stručni skup snimio pozdravnu video poruku za sudionike koja je puštena na početku događanja i izazvala ozračje kolektivne zahvalnosti i motivacije da još predanije radimo svoj posao, najvažniji posao na svijetu – brigu o planeti.

Izvor, foto: JU NP Plitvička jezera

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.